maandag 30 juni 2008

Vakantiefoto's

Hebt u digitale vakantiefoto's van een vakantie naar Malta en wilt u deze publiceren op het Internet? Neem dan even contact met ons op. Wij zijn bereid een digitaal fotoalbum voor u te maken en deze te koppelen aan deze website, waar uw foto's dan ook voor uw vrienden en familie beschikbaar zijn. U kunt ons bereiken door te reageren op dit bericht of te mailen naar: maarten@maltapagina.nl.

Het maakt ons niets uit of de foto's van deze zomer of al ouder zijn, of het aantal foto's groot of klein is en of u professioneel of amateurfotograaf bent. Ook als uw foto's reeds elders beschikbaar zijn op het Internet nemen we deze graag met uw toestemming over... Wanneer de belangstelling groot is zullen we prijzen beschikbaar stellen voor de mooiste foto's.

Labels: ,

zondag 29 juni 2008

The Frugal Traveler


'The New York Times' - de grootste krant ter wereld - publiceert deze zomer een serie reisverhalen van een reiziger (Matt Gross) die een budget 'Grand Tour' naar Europa maakt. Hij reist op een budget van 100 euro per dag en gaat op zoek naar interessante en coole plaatsen. Afgelopen week was The Frugal Taveler op Malta en Gozo.

Over zijn bezoek aan Malta schreef hij het artikel 'Mopeds, Horsemeat and Pynchon on Malta'. Het is een leuk verhaal geworden. Gross heeft tevens een mooi filmpje voor bij het artikel gemaakt en de foto's bij het artikel zijn schitterend. Het artikel is te bereiken door hier te klikken. De website met alle reisverhalen van de tour vind je hier.

- De gids in het filmpje die Gross ontmoet bij de tempels en die hem later een lift geeft is overigens David Apap van Scuba Diving Gozo. -

Labels: , ,

woensdag 25 juni 2008

Google Maps (2)


Nu het stratenplan van Malta ook is opgenomen in Google Maps, hebben we besloten gebruik te gaan maken van de plattegronden op onze website (maltapagina.nl). Onder de beschrijving van elke plaats vind je vanaf nu de Google Maps plattegrond gecentreerd op het daarboven beschreven dorp. We hopen dat deze toevoeging een bruikbare aanvulling op de beschreven informatie vormt.

dinsdag 24 juni 2008

Cruiseschepen


Nu het zomerseizoen op Malta volop loopt - de middagtemperatuur ligt inmiddels ver boven de 30 graden – stuiten de havenautoriteiten op problemen. Want, waar laten ze al die cruiseschepen?

Passagiers die tijdens een cruise Malta aandoen geven tijdens hun bezoek enorm veel geld uit. Het gaat om enkele miljoenen aan inkomsten per schip. Dit geld geven de mensen vooral uit aan gidsen, excursies, souvenirs en eten. Een cruise maken op de Middellandse Zee wordt steeds populairder. De scheepsbouwers kunnen nauwelijks aan de vraag naar capaciteit voldoen. Vanwege de lage dollarkoers hebben veel rederijen bovendien besloten minder cruises uit te voeren op de Caraïben en hun schepen naar de Middellandse Zee te verplaatsen. Het aanbod is groter dan ooit.

Tijdens de zomermaanden doen meer dan 250 cruiseschepen Malta aan. Dit betekent dat er soms vier enorme schepen tegelijk in de havens liggen. De lengte van deze schepen is gemakkelijk meer dan 250 meter en sommigen meten zelfs meer dan 300 meter. Voorbeelden van schepen die de havens aandoen zijn: Aida Diva, MSC Sinfonia, Queen Victoria, Costa Concordia, Voyager of the Seas, Noordam en de Norwegian Gem. De beste locatie om aan te leggen is de Valletta Waterfront. Iets minder in trek is de Pinto Wharf.

Malta is natuurlijk erg blij met alle cruiseschepen die gezamenlijk meer dan een kwart miljoen bezoekers brengen. Maar het levert soms wel problemen op. Waar moeten ze met die schepen naartoe als de gangbare havens vol zijn? Een luxeprobleem. Voorlopig wordt gekozen voor andere delen van de Grand Harbour, waar normaalgesproken vrachtschepen aanleggen. Mochten die onvoldoende ruimte bieden, dan zullen de schepen middenin de Grand Harbour gaan liggen en de passagiers met tenderboten aan wal brengen. Mocht dat onvoldoende soulaas bieden dan willen de autoriteiten kiezen voor de Freeport nabij Marsaxlokk. Daardoor zullen de passagiers de indrukwekkende intocht in de Grand Harbour moeten missen.

Labels: , ,

zondag 15 juni 2008

Malta en het EK


Hoewel Malta het EK dit keer weer niet heeft gehaald -ik ben bang dat daar de komende decennia geen verandering in komt- leeft het EK toch wel in het land.

Op de ochtend na de 3-0 voor Nederland in het duel tegen Italië ving ik op een terras een gesprek op. De ene man legde een andere man uit hoe ze genaaid waren door de scheidsrechter bij het eerste doelpunt van Van Nistelrooy. Volgens de man was het duidelijk buitenspel en de afgekeurde goal van Toni was juist geen buitenspel. Na het duel van de Italianen tegen Roemenië dringt bij de Maltezers langzamerhand het besef door dat de Italianen wellicht toch niet onoverwinnelijk zijn…

Erg vreemd is het niet dat de Maltezers zich achter de Italianen scharen. Jonge voetballers dromen van een carrière bij een Italiaanse club. Ze volgen de Serie A op de televisie via de Italiaanse kanalen. Real Madrid, Barcelona en Manchester United zijn voor hen niet half zo belangrijk als AC Milan en Juventus. De Italianen zijn voor hen in principe onverslaanbaar. Als ze, zoals tegen Nederland, verliezen dan heeft dat altijd een andere oorzaak; meestal is dan de scheidsrechter de pineut.

Ook de Malteze pers richt zich voornamelijk op Italië. Opvallend is dat er steeds woorden als 'we' werden gebruikt, om daarmee de Italianen aan te duiden. In de aanloop naar het toernooi was het nieuws ronduit eenzijdig. Alles ging over de Italianen. Andere teams kwamen nauwelijks aan bod. Voor het duel met Oranje werd Nederland afgeschilderd als een te lichte opponent; een kleine hobbel in de weg naar het kampioenschap, waar Italië bij voorbaat van verzekerd was. Andere teams zouden slechts meedoen om te figureren, de Italianen zouden ze stuk voor stuk declasseren.

Na het duel met Oranje geen grote koppen over de kwaliteiten van Nederland, maar foto's van de Italianen en teksten vol dramatiek. Ze smeekten haast om excuses van Oranje voor wat zij de Squarda Azzuri hadden aangedaan.

Nu Nederland inmiddels ook de Fransen heeft verslagen verschijnen er wel verslagen over de Nederlanders. Op de voorpagina van de meeste kranten staat een foto van een falende keeper Buffon bij de score van Roemeen Mutu, maar de Italianen zijn wel weer gewoon 'ze'. Verderop in de kranten komt Nederland aan bod. De stukken zijn vrijwel allemaal rechtstreeks van persbureau Reuters overgenomen. De aandacht voor het EK zal snel verdwijnen als Italië uit het toernooi ligt. Maar, mochten ze toch winnen in de finale dan zijn ze voor de Maltezers vast weer 'we'.

In de gebieden waar veel toeristen komen leeft het EK meer. Het aantal Oranje shirts valt op op straat. De meeste Engelsen, de grootste groep toeristen op Malta, scharen zich achter Nederland. Op het terras met megabeeldscherm juichten ze gezellig met de Oranjegasten mee. Het enige shirt waarin je je hier echt niet kunt vertonen is het Duitse.

Labels: , , , ,

woensdag 11 juni 2008

Isle of MTV


Op woensdag 25 juni zal het grootste livemuziekevenement op Malta plaatsvinden; het 'Isle of MTV' festival. Het is de tweede editie van het festival en het zal worden gehouden in Floriana, net buiten de poorten van Valletta.

Een aantal topartiesten zal optreden voor ruim 40.000 toeschouwers. Tijdens de optredens zijn een lichtshow en vuurwerk te zien. Hoogtepunt is een optreden van de Spaanse zanger Enrique Iglesias, die ongekend populair is op Malta. Daarnaast treedt ook N.E.R.D. op en enkele in Nederland minder bekende artiesten.

Mocht je toevallig op 25 juni op Malta zijn dan is het wellicht leuk om het spektakel te bezoeken. Ook op andere plekken op Malta zijn er in de week rondom het evenement liveoptredens.

Labels: , , , ,

maandag 9 juni 2008

Google Maps


Het heeft even geduurd, maar behalve de mooie luchtfoto's zijn ook de wegen op Malta nu eindelijk zichtbaar op GoogleMaps. Erg handig voor toeristen die vooraf een route willen bepalen. Je kunt de plattegrond gecentreerd op Valletta vinden door hier te klikken.

Is het veilig om op Malta te rijden met een fiets/brommer/motor/auto?

Wanneer we een vraag als de bovenstaande ontvangen antwoorden we altijd dat Malta alleen relatief veilig is in de auto. Malta heeft het veiligste wegennet van Europa, waar het het aantal verkeersdoden betreft. Wie het verkeer op Malta beschouwd zal na enkele ogenblikken constateren dat de praktijk anders is...

Al vaak zijn we een discussie aangegaan naar aanleiding van een vraag als ‘Is Malta veilig op de brommer?’ Mensen die je die vraag stellen bedoelen eigenlijk: ‘Ik ga op Malta op een brommer rijden, no matter what!”. Als je dan zegt dat je dat onverstandig vindt, accepteren ze dat niet. Na hun vakantie laten ze dan weten dat het geweldig was op de brommer. Ze verwijten je nog net niet dat je hun die lol hebt geprobeerd te ontnemen. Dat doen we echter niet voor niets.

Het verkeersbeeld op Malta verschilt enorm met dat in Nederland. Mensen in Malta rijden sportiever en passen zich moeilijk aan de situatie ter plekke aan - de maximum snelheid (40km/h binnen en 80km/h buiten de bebouwde kom) lijkt soms wel een dwingend opgelegde verplichte verkeersmaatregel -. Daarnaast zijn de meeste wegen erg bochtig en bieden ze geen mogelijkheid ver vooruit te kijken. Dit maakt de situaties erg onoverzichtelijk. Ook rijden de auto’s aan de linker kant, wat andere verkeersregels beïnvloed.

Vooral fietsers en brommers krijgen te maken met slecht wegdek. Aan de binnenkant van de bochten liggen vaak losse stenen of grind. Als je zomers gekleed gaat kun je je daarin bij een val op lage snelheid al flink verwonden. Andere verkeersdeelnemers houden weinig rekening met fietsers en brommers. Ook is het landschap op sommige delen van Malta erg glooiend. De hoogteverschillen zou je kunnen vergelijken met het landschap in Zuid-Limburg. Zou je daar op een brommer willen rijden? Of op de fiets?

Het vervoer met de auto is erg handig en valt aan te raden voor mensen die zich gemakkelijk aanpassen aan een vreemd verkeersbeeld. Heel veel toeristen die voor hun vakantie een auto huren durven desondanks niet met die auto de weg op. Wij geven vaak de tips om gewoon achter je voorgangers aan te rijden en niet onnodig in te halen. Het gebruik van een wegenkaart tijdens het rijden is ongemakkelijk; probeer te kijken waar je globaal naartoe moet. Wanneer je in de buurt van je bestemming komt staat dat vaak wel op de verkeersborden. Als je naar de steden (zoals Valletta) gaat kun je beter een bus nemen. Parkeren is daar namelijk niet te doen.

Wil je toch perse fietsen of brommeren, dan adviseren we je naar Gozo te gaan. Hier is het verkeer namelijk minder gehaast. Scooters huren kan voor ongeveer 19 euro per dag bij Gozo on 2 wheels.

Auto- en motorrijden mag gewoon met een geldig Nederlands rijbewijs. Je mag echter geen brommer of scooter besturen met je Nederlandse bromfietscertificaat. Dit certificaat is nergens buiten Nederland geldig. We horen vaak dat je ‘echt wel’ buiten Nederland mag rijden met je certificaat. De wens blijkt dan vaak de vader van de gedachte; het mag niet. Dat verhuurders het certificaat bij de verhuur graag accepteren zegt niet dat het geldig is op de weg. Je zou je kunnen afvragen wat je verzekeraar hier van vindt... Wel geldig zijn;

1. Een geldig Europees rijbewijs categorie A;
2. Een internationaal bromfietscertificaat.
3. Een Nederlands autorijbewijs.

Labels: , , , , , ,

woensdag 4 juni 2008

Tips van Paula

In ons gastenboek gaf bezoekster Paula wat tips en antwoorden op vragen van andere bezoekers. Informatie die waardevol genoeg is om er ook op deze plek te publiceren. Paula, die dit jaar voor de tiende keer in Malta op vakantie gaat, zegt het volgende:

Klimaat, bewoners, bezienswaardigheden... alles is TOP! Ikzelf ga altijd naar Sliema, klein dorpje naast St. Julians.

De musts van Malta zijn:
* Blue Grotto
* Markt op zondagochtend in Valletta
(bij busstation)
* Dingli Cliffs
* rondreizen over het eiland per bus
(gewoon van ene kant naar de andere kant en lekker hobbelen)

St. Julians is qua uitgaan helemaal geweldig. Leuke barretjes en discotheken (en Hard Rock Café)

Wil je lekker naar het strand raad ik je aan naar Mellieha of Golden Bay te gaan. Maar ook de rotsen in Sliema liggen prima. Neem een luchtbedje mee en het kan prima. Ze zijn helemaal vlak.

Voor kinderen (en volwassenen ook) is Popeye Village leuk. Ligt tegenover strand van Mellieha (ongeveer). Een X aantal jaar geleden is hier de film van Popeye opgenomen en het decor staat er nog. Popeye en Olive lopen er rond!!

Comino (blue lagoon) en Gozo mag niet worden overgeslagen... Wil je alles op Malta zien heb je aan één vakantie niet genoeg... Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van Malta kun je naar de Malta Experience. Dit is een "cinema" in Valletta (helemaal aan het einde van Valletta, aan de zee, bij Fort St Elmo). Hier wordt de geschiedenis van Malta verteld met beelden erbij!

Ook geeft ze nog wat tips:

- Pak overdag geen taxi maar neem lekker de bus. Veel goedkoper en leuker! De bussen lijken misschien niet heel veilig (gammel eerder) maar zijn ze wel. 's Avonds (als geen bussen meer rijden) kun je wel taxi pakken. Maar let op, want ook op malta hebben ze illegale taxi's...

- De prijzen zijn vergelijkbaar met Nederland. Qua eten, drinken en bezienswaardigheden. De bussen zijn een stuk goedkoper dan bij ons (en ze staken niet.. ;-))

- Neem een buskaart voor de hele week. dan reis je van Noord naar Zuid en van Oost naar West. Zo krijg je een heel mooi beeld van het eiland!

- Ik zag nog een vraag over supermarkten. Malta heeft (net als Nederland) ook supermarkten. In Sliema staat een hele grote (tussen The Strand & Tower Road in). Daar zijn ook producten te koop die we hier in Nederland ook hebben.

Paula bedankt!

zondag 1 juni 2008

Over dolfijnen, markten en fietsen

In het gastenboek van onze website stelde Simone wat vragen voor haar vakantie naar Malta. Hieronder vind je de antwoorden.

- Wie heeft er al eens met de dolfijnen daar gezwommen? hoe was het en worden ze goed behandeld?

Wij hebben nooit met de dolfijnen gezwommen, omdat we daar gewoonweg geen behoefte aan hebben. Er zijn veel toeristen die het wel doen of er zelfs speciaal voor naar Malta komen. Dit kan in het Mediterraneo Marine Park, aan de noordkust van Malta.

Bij het schrijven van het artikel op onze website hebben wij informatie ingewonnen bij het Dolfinarium in Harderwijk. Daar is het niet mogelijk om met de dieren te zwemmen, omdat bij het trainen van de dieren natuurlijk gedrag moet worden afgeleerd. Dat heeft bij het Dolfinarium een lage prioriteit.

Milieuorganisaties op Malta stellen dat het slecht is gesteld met het welzijn van de tuimelaars op Malta. Sowieso gaan de Maltezers slecht met dieren om. Van toeristen horen we juist dat de dolfijnen goed verzorgd worden.

Hoewel we niet weten wat er juist is vinden wij persoonlijk dat toeristen hun vakantieplezier niet moeten laten afhangen van amusement waarbij dieren worden gebruikt. Zeker omdat er op de eilanden voldoende amusement is te vinden zonder dieren. Het Dolfinarium geeft nog de volgende waarschuwing: Wanneer er naar jouw mening niet respectvol met de dieren om wordt gegaan kun je beter niet meedoen aan het programma, omdat je er anders een slecht gevoel aan over kunt houden.

In de praktijk blijkt echter dat geen enkele waarschuwing toeristen tegenhoudt. Als ze eenmaal met dolfijnen willen zwemmen dan doen ze dat ook.


- Ik ben gek op markten en die heb ik nog niet kunnen vinden, wie weet er enkele leuke?

In Marsaxlokk vind je op zondagochtend de leukste markt van Malta. Tegen de achtergrond van de prachtige haven worden hier allerlei goederen, maar vooral vis, verkocht. De markt is populair bij toeristen. Een tip is wellicht ook de Merchants street in Valletta. Dit is weliswaar geen markt, maar voor mensen die graag tussen de lokale producten snuffelen is het een leuke plek om even te kijken.

- Is fietsen daar te doen? Mbt. de veiligheid?

Ik zou het niet doen Simone. Het verkeersbeeld is chaotisch en de wegen zijn niet altijd goed. Er zijn geen fietspaden. Tel daar de zomerse hitte en het glooiende landschap bij op en de lust om te gaan fietsen vergaat je vanzelf!

Er zijn wel toeristen die een leuke fietsvakantie hebben. Op veel plaatsen kun je daarvoor mountainbikes huren. Het eiland Gozo leent zich hiervoor beter dan het hoofdeiland Malta.

Labels: , ,