maandag 9 juni 2008

Is het veilig om op Malta te rijden met een fiets/brommer/motor/auto?

Wanneer we een vraag als de bovenstaande ontvangen antwoorden we altijd dat Malta alleen relatief veilig is in de auto. Malta heeft het veiligste wegennet van Europa, waar het het aantal verkeersdoden betreft. Wie het verkeer op Malta beschouwd zal na enkele ogenblikken constateren dat de praktijk anders is...

Al vaak zijn we een discussie aangegaan naar aanleiding van een vraag als ‘Is Malta veilig op de brommer?’ Mensen die je die vraag stellen bedoelen eigenlijk: ‘Ik ga op Malta op een brommer rijden, no matter what!”. Als je dan zegt dat je dat onverstandig vindt, accepteren ze dat niet. Na hun vakantie laten ze dan weten dat het geweldig was op de brommer. Ze verwijten je nog net niet dat je hun die lol hebt geprobeerd te ontnemen. Dat doen we echter niet voor niets.

Het verkeersbeeld op Malta verschilt enorm met dat in Nederland. Mensen in Malta rijden sportiever en passen zich moeilijk aan de situatie ter plekke aan - de maximum snelheid (40km/h binnen en 80km/h buiten de bebouwde kom) lijkt soms wel een dwingend opgelegde verplichte verkeersmaatregel -. Daarnaast zijn de meeste wegen erg bochtig en bieden ze geen mogelijkheid ver vooruit te kijken. Dit maakt de situaties erg onoverzichtelijk. Ook rijden de auto’s aan de linker kant, wat andere verkeersregels beïnvloed.

Vooral fietsers en brommers krijgen te maken met slecht wegdek. Aan de binnenkant van de bochten liggen vaak losse stenen of grind. Als je zomers gekleed gaat kun je je daarin bij een val op lage snelheid al flink verwonden. Andere verkeersdeelnemers houden weinig rekening met fietsers en brommers. Ook is het landschap op sommige delen van Malta erg glooiend. De hoogteverschillen zou je kunnen vergelijken met het landschap in Zuid-Limburg. Zou je daar op een brommer willen rijden? Of op de fiets?

Het vervoer met de auto is erg handig en valt aan te raden voor mensen die zich gemakkelijk aanpassen aan een vreemd verkeersbeeld. Heel veel toeristen die voor hun vakantie een auto huren durven desondanks niet met die auto de weg op. Wij geven vaak de tips om gewoon achter je voorgangers aan te rijden en niet onnodig in te halen. Het gebruik van een wegenkaart tijdens het rijden is ongemakkelijk; probeer te kijken waar je globaal naartoe moet. Wanneer je in de buurt van je bestemming komt staat dat vaak wel op de verkeersborden. Als je naar de steden (zoals Valletta) gaat kun je beter een bus nemen. Parkeren is daar namelijk niet te doen.

Wil je toch perse fietsen of brommeren, dan adviseren we je naar Gozo te gaan. Hier is het verkeer namelijk minder gehaast. Scooters huren kan voor ongeveer 19 euro per dag bij Gozo on 2 wheels.

Auto- en motorrijden mag gewoon met een geldig Nederlands rijbewijs. Je mag echter geen brommer of scooter besturen met je Nederlandse bromfietscertificaat. Dit certificaat is nergens buiten Nederland geldig. We horen vaak dat je ‘echt wel’ buiten Nederland mag rijden met je certificaat. De wens blijkt dan vaak de vader van de gedachte; het mag niet. Dat verhuurders het certificaat bij de verhuur graag accepteren zegt niet dat het geldig is op de weg. Je zou je kunnen afvragen wat je verzekeraar hier van vindt... Wel geldig zijn;

1. Een geldig Europees rijbewijs categorie A;
2. Een internationaal bromfietscertificaat.
3. Een Nederlands autorijbewijs.

Labels: , , , , , ,

0 reacties:

Een reactie plaatsen

Links naar dit bericht:

Een koppeling maken

<< Startpagina