maandag 22 september 2008

Baby op reis.

In ons gastenboek stelde Freya vragen over het meenemen van een peuter op haar vakantie naar Malta. De vragen van Freya gaan voornamelijk over of het gebruiken van een buggy op de toeristische locaties handig is of dat ze haar eenjarige kind beter in een draagzak mee kan nemen. Reden voor ons om daar op deze plaats wat aandacht aan te besteden.

Het meenemen van een buggy en babyspullen in het vliegtuig kan kosteloos tot een gewicht van 10 kilo per meereizend kind bij Transavia. Bij Air Malta is het meenemen van een buggy gratis ongeacht het gewicht. Er bestaat dus eigenlijk geen reden om de buggy thuis te laten. Je kunt dan op Malta per dag bekijken of je de buggy gaat gebruiken of de draagzak. Je moet het meenemen van de buggy wel van tevoren melden aan de luchtvaartmaatschappij waarmee je gaat vliegen. Meestal kun je dat bij de boeking doen. Het vervoer van een buggy op Malta zal wat problematischer zijn. In de meeste oude bussen is het zelfs onmogelijk een buggy mee te nemen als deze niet volledig opgeklapt is.

Door ingrijpen van de EU en de overheid van Malta raakt het land steeds beter ingesteld op rolstoelgebruikers. Daardoor zijn bijvoorbeeld de trottoirs, musea en overheidsgebouwen steeds beter toegankelijk voor hen. Als ouder met een buggy profiteer je hier natuurlijk ook van. Waar de regering niets aan kan doen is het feit dat veel steden op heuvels zijn gebouwd. Sommige straten in steden zijn dermate steil dat een wandeling met een buggy geen pretje zal zijn. In de kleinere straten van Valletta zitten soms zelfs traptreden. De meeste bezienswaardigheden in Valletta bevinden zich echter langs de 'Republic Street' en deze straat loopt over de rug van de heuvel waarop de stad is gebouwd. Daardoor is de straat volledig vlak, zodat je er met de buggy gemakkelijk kunt wandelen. Zodra je een zijstraat inslaat, zal dat met een buggy snel problemen opleveren.

Een wandeling langs de boulevard, die helemaal vanuit Paceville via Sliema naar Msida loopt, is goed te doen met een buggy. Ook op andere plaatsen kun je prima wandelen. Bijvoorbeeld in Marsaxlokk. Andere steden zijn moeilijker te bereiken met een buggy. In Mdina kun je eventueel met een buggy komen, maar een draagzak zal handiger zijn. De af te leggen afstanden in deze stad zijn niet zo groot. Dus het gebruik van een draagzak zal niet enorm oncomfortabel zijn.

Bij andere factoren die het gebruik van een buggy kunnen bemoeilijken, denken we aan de soms zanderige ondergrond en de hoge drempels in historische gebouwen. Dat lijken ons echter geen redenen om de buggy thuis te laten. Eigenlijk zijn er op Malta geen plaatsen waar wij nooit mensen met een buggy gezien hebben. Net als in Italie zijn op Malta moeders bovendien erg belangrijk in het dagelijks leven. Hoewel er ook horken tussen zitten, zijn de mensen op Malta vaak overdreven behulpzaam en respectvol voor moeders met kleine kinderen. Profiteer daar lekker van!

Labels: , , ,

maandag 8 september 2008

Weersverwachting voor het najaar

Veel vakantiegangers die in het najaar naar Malta gaan, vragen ons naar het weer in die periode. Dat is echter moeilijk te voorspellen. In Nederland kunnen we immers ook niet zeggen wat voor weer het over twee maanden zal zijn.

Het weer op Malta is deze zomer extreem constant geweest. Vrijwel dagelijks lag de middagtemperatuur tussen de 30 en 32 graden en het was droog; van 9 juni tot 2 september was er geen neerslag. Ook deze week is het weer droog en ligt de maximum temperatuur rond de 30 graden.

De verwachting is dat het zaterdag 13 september weer gaat regenen en dat het enkele dagen daarna weer opklaart. Naarmate het einde van de maand nadert zullen er steeds meer buien komen, afgewisseld met dagen waarop het prachtig weer is. Middagtemperaturen zullen tot in oktober hoog in de twintig graden liggen. In het najaar is het normaal dat het harder waait dan normaal. Soms komen er zelfs stormen voor. De kans dat die een hele week aanhouden is echter klein.

Wij adviseren mensen die in het najaar naar Malta gaan altijd zowel zomer- als herfstkleding mee te nemen. Een paraplu is soms ook geen overbodige luxe.

Foto's

Vandaag hebben we een nieuwe serie foto's aan ons fotoalbum kunnen toevoegen. Vakantieganger Ina Stoter, zond ons haar foto's toe. Deze zijn hier te bekijken. Als jij je foto's ook op onze website wilt delen met andere bezoekers, kun je ons even mailen. Wij stellen dat enorm op prijs en zorgen dan voor een accout, waarnaar je de foto's eenvoudig kunt uploaden.

zaterdag 6 september 2008

Muizen

In Malta is opschudding ontstaan over voedsel dat door een Nederlandse producent, via een Belgische leverancier en een Maltese cateraar aan het personeel van het grootste ziekenhuis van Malta, het Matter Dei hospital, is geleverd.

Wat was er namelijk aan de hand?... Een zuster vond tijdens het eten het hoofd van een muis tussen haar salade. Niet echt een smakelijk verhaal, maar op Malta een hoofditem in de media en in de politiek. Zo rollen de vakbonden alweer over elkaar heen om te zeggen hoe erg het wel niet is en gelast de organisatie die let op de voedselveiligheid een onderzoek, zodat alles tot op de bodem zal worden uitgezocht.

Hoewel het vinden van een muis in je eten natuurlijk niet prettig is, worden de zaken op Malta nogal overdreven. Ik denk niet dat er veel andere landen in Europa zijn die het journaal met dergelijk nieuws zullen openen. Wellicht dat, als het in Nederland was gebeurd, het een hot item op SBS6 zou zijn geweest? Dan nog zou het niet vier dagen lang het gesprek van de dag zijn.

De cateraar - Papillon caterers - ging vandaag nog gewoon open. Veel mensen die in het ziekenhuis werken, besloten echter elders de lunch te gebruiken. Daarvoor kregen ze toestemming van de directie. Eerder was het verplicht de lunch in de kantine van het ziekenhuis te eten.

De vraag is alleen nog wat het onderzoek op zal leveren. Ik denk niks! De partijen in Malta schermen ermee dat zij zich aan de door de EU verplichte HACCP hygiƫne-eisen moeten houden, maar dat moeten de Nederlandse en Belgische bedrijven natuurlijk ook!

Het is in ieder geval maar goed dat de patiƫnten hun eten van een andere cateraar krijgen.