maandag 9 juni 2008

Is het veilig om op Malta te rijden met een fiets/brommer/motor/auto?

Wanneer we een vraag als de bovenstaande ontvangen antwoorden we altijd dat Malta alleen relatief veilig is in de auto. Malta heeft het veiligste wegennet van Europa, waar het het aantal verkeersdoden betreft. Wie het verkeer op Malta beschouwd zal na enkele ogenblikken constateren dat de praktijk anders is...

Al vaak zijn we een discussie aangegaan naar aanleiding van een vraag als ‘Is Malta veilig op de brommer?’ Mensen die je die vraag stellen bedoelen eigenlijk: ‘Ik ga op Malta op een brommer rijden, no matter what!”. Als je dan zegt dat je dat onverstandig vindt, accepteren ze dat niet. Na hun vakantie laten ze dan weten dat het geweldig was op de brommer. Ze verwijten je nog net niet dat je hun die lol hebt geprobeerd te ontnemen. Dat doen we echter niet voor niets.

Het verkeersbeeld op Malta verschilt enorm met dat in Nederland. Mensen in Malta rijden sportiever en passen zich moeilijk aan de situatie ter plekke aan - de maximum snelheid (40km/h binnen en 80km/h buiten de bebouwde kom) lijkt soms wel een dwingend opgelegde verplichte verkeersmaatregel -. Daarnaast zijn de meeste wegen erg bochtig en bieden ze geen mogelijkheid ver vooruit te kijken. Dit maakt de situaties erg onoverzichtelijk. Ook rijden de auto’s aan de linker kant, wat andere verkeersregels beïnvloed.

Vooral fietsers en brommers krijgen te maken met slecht wegdek. Aan de binnenkant van de bochten liggen vaak losse stenen of grind. Als je zomers gekleed gaat kun je je daarin bij een val op lage snelheid al flink verwonden. Andere verkeersdeelnemers houden weinig rekening met fietsers en brommers. Ook is het landschap op sommige delen van Malta erg glooiend. De hoogteverschillen zou je kunnen vergelijken met het landschap in Zuid-Limburg. Zou je daar op een brommer willen rijden? Of op de fiets?

Het vervoer met de auto is erg handig en valt aan te raden voor mensen die zich gemakkelijk aanpassen aan een vreemd verkeersbeeld. Heel veel toeristen die voor hun vakantie een auto huren durven desondanks niet met die auto de weg op. Wij geven vaak de tips om gewoon achter je voorgangers aan te rijden en niet onnodig in te halen. Het gebruik van een wegenkaart tijdens het rijden is ongemakkelijk; probeer te kijken waar je globaal naartoe moet. Wanneer je in de buurt van je bestemming komt staat dat vaak wel op de verkeersborden. Als je naar de steden (zoals Valletta) gaat kun je beter een bus nemen. Parkeren is daar namelijk niet te doen.

Wil je toch perse fietsen of brommeren, dan adviseren we je naar Gozo te gaan. Hier is het verkeer namelijk minder gehaast. Scooters huren kan voor ongeveer 19 euro per dag bij Gozo on 2 wheels.

Auto- en motorrijden mag gewoon met een geldig Nederlands rijbewijs. Je mag echter geen brommer of scooter besturen met je Nederlandse bromfietscertificaat. Dit certificaat is nergens buiten Nederland geldig. We horen vaak dat je ‘echt wel’ buiten Nederland mag rijden met je certificaat. De wens blijkt dan vaak de vader van de gedachte; het mag niet. Dat verhuurders het certificaat bij de verhuur graag accepteren zegt niet dat het geldig is op de weg. Je zou je kunnen afvragen wat je verzekeraar hier van vindt... Wel geldig zijn;

1. Een geldig Europees rijbewijs categorie A;
2. Een internationaal bromfietscertificaat.
3. Een Nederlands autorijbewijs.

Labels: , , , , , ,

zondag 1 juni 2008

Over dolfijnen, markten en fietsen

In het gastenboek van onze website stelde Simone wat vragen voor haar vakantie naar Malta. Hieronder vind je de antwoorden.

- Wie heeft er al eens met de dolfijnen daar gezwommen? hoe was het en worden ze goed behandeld?

Wij hebben nooit met de dolfijnen gezwommen, omdat we daar gewoonweg geen behoefte aan hebben. Er zijn veel toeristen die het wel doen of er zelfs speciaal voor naar Malta komen. Dit kan in het Mediterraneo Marine Park, aan de noordkust van Malta.

Bij het schrijven van het artikel op onze website hebben wij informatie ingewonnen bij het Dolfinarium in Harderwijk. Daar is het niet mogelijk om met de dieren te zwemmen, omdat bij het trainen van de dieren natuurlijk gedrag moet worden afgeleerd. Dat heeft bij het Dolfinarium een lage prioriteit.

Milieuorganisaties op Malta stellen dat het slecht is gesteld met het welzijn van de tuimelaars op Malta. Sowieso gaan de Maltezers slecht met dieren om. Van toeristen horen we juist dat de dolfijnen goed verzorgd worden.

Hoewel we niet weten wat er juist is vinden wij persoonlijk dat toeristen hun vakantieplezier niet moeten laten afhangen van amusement waarbij dieren worden gebruikt. Zeker omdat er op de eilanden voldoende amusement is te vinden zonder dieren. Het Dolfinarium geeft nog de volgende waarschuwing: Wanneer er naar jouw mening niet respectvol met de dieren om wordt gegaan kun je beter niet meedoen aan het programma, omdat je er anders een slecht gevoel aan over kunt houden.

In de praktijk blijkt echter dat geen enkele waarschuwing toeristen tegenhoudt. Als ze eenmaal met dolfijnen willen zwemmen dan doen ze dat ook.


- Ik ben gek op markten en die heb ik nog niet kunnen vinden, wie weet er enkele leuke?

In Marsaxlokk vind je op zondagochtend de leukste markt van Malta. Tegen de achtergrond van de prachtige haven worden hier allerlei goederen, maar vooral vis, verkocht. De markt is populair bij toeristen. Een tip is wellicht ook de Merchants street in Valletta. Dit is weliswaar geen markt, maar voor mensen die graag tussen de lokale producten snuffelen is het een leuke plek om even te kijken.

- Is fietsen daar te doen? Mbt. de veiligheid?

Ik zou het niet doen Simone. Het verkeersbeeld is chaotisch en de wegen zijn niet altijd goed. Er zijn geen fietspaden. Tel daar de zomerse hitte en het glooiende landschap bij op en de lust om te gaan fietsen vergaat je vanzelf!

Er zijn wel toeristen die een leuke fietsvakantie hebben. Op veel plaatsen kun je daarvoor mountainbikes huren. Het eiland Gozo leent zich hiervoor beter dan het hoofdeiland Malta.

Labels: , ,