zondag 15 juni 2008

Malta en het EK


Hoewel Malta het EK dit keer weer niet heeft gehaald -ik ben bang dat daar de komende decennia geen verandering in komt- leeft het EK toch wel in het land.

Op de ochtend na de 3-0 voor Nederland in het duel tegen Italië ving ik op een terras een gesprek op. De ene man legde een andere man uit hoe ze genaaid waren door de scheidsrechter bij het eerste doelpunt van Van Nistelrooy. Volgens de man was het duidelijk buitenspel en de afgekeurde goal van Toni was juist geen buitenspel. Na het duel van de Italianen tegen Roemenië dringt bij de Maltezers langzamerhand het besef door dat de Italianen wellicht toch niet onoverwinnelijk zijn…

Erg vreemd is het niet dat de Maltezers zich achter de Italianen scharen. Jonge voetballers dromen van een carrière bij een Italiaanse club. Ze volgen de Serie A op de televisie via de Italiaanse kanalen. Real Madrid, Barcelona en Manchester United zijn voor hen niet half zo belangrijk als AC Milan en Juventus. De Italianen zijn voor hen in principe onverslaanbaar. Als ze, zoals tegen Nederland, verliezen dan heeft dat altijd een andere oorzaak; meestal is dan de scheidsrechter de pineut.

Ook de Malteze pers richt zich voornamelijk op Italië. Opvallend is dat er steeds woorden als 'we' werden gebruikt, om daarmee de Italianen aan te duiden. In de aanloop naar het toernooi was het nieuws ronduit eenzijdig. Alles ging over de Italianen. Andere teams kwamen nauwelijks aan bod. Voor het duel met Oranje werd Nederland afgeschilderd als een te lichte opponent; een kleine hobbel in de weg naar het kampioenschap, waar Italië bij voorbaat van verzekerd was. Andere teams zouden slechts meedoen om te figureren, de Italianen zouden ze stuk voor stuk declasseren.

Na het duel met Oranje geen grote koppen over de kwaliteiten van Nederland, maar foto's van de Italianen en teksten vol dramatiek. Ze smeekten haast om excuses van Oranje voor wat zij de Squarda Azzuri hadden aangedaan.

Nu Nederland inmiddels ook de Fransen heeft verslagen verschijnen er wel verslagen over de Nederlanders. Op de voorpagina van de meeste kranten staat een foto van een falende keeper Buffon bij de score van Roemeen Mutu, maar de Italianen zijn wel weer gewoon 'ze'. Verderop in de kranten komt Nederland aan bod. De stukken zijn vrijwel allemaal rechtstreeks van persbureau Reuters overgenomen. De aandacht voor het EK zal snel verdwijnen als Italië uit het toernooi ligt. Maar, mochten ze toch winnen in de finale dan zijn ze voor de Maltezers vast weer 'we'.

In de gebieden waar veel toeristen komen leeft het EK meer. Het aantal Oranje shirts valt op op straat. De meeste Engelsen, de grootste groep toeristen op Malta, scharen zich achter Nederland. Op het terras met megabeeldscherm juichten ze gezellig met de Oranjegasten mee. Het enige shirt waarin je je hier echt niet kunt vertonen is het Duitse.

Labels: , , , ,