Zwemmen met dolfijnen

Een tuimelaar dolfijnEen tuimelaar dolfijn.

Veel toeristen kiezen voor Malta als vakantiebestemming om hun wens om met dolfijnen te zwemmen te vervullen. Dat is mogelijk in het Mediterraneo Marine Park.

De dolfijnen waarmee gezwommen kan worden zijn zogenaamde Tuimelaars. Dat is een in de natuur veel voorkomende soort dolfijnen. In vrijwel alle zeeaquaria ter wereld waarin dolfijnen zwemmen, gaat het om tuimelaars. Ook de televisiedolfijn Flipper was een tuimelaar. Tuimelaars zijn zeer intelligent. Een volwassen tuimelaar kan tussen de twee en drie meter lang worden en weegt tussen de twee- en driehonderd kilo. Dolfijnen zijn zoogdieren. Het zijn dus geen vissen. Ze hebben ook geen kieuwen, maar gebruiken de zuurstof uit de lucht. De dieren zwemmen met een snelheid van ongeveer tien kilometer per uur, maar kunnen wanneer dat nodig is accelereren tot veertig kilometer per uur. Hierdoor wordt het mogelijk om sprongen boven water te maken. Tijdens het zwemmen maken de dolfijnen gebruik van echolocatie. Dat is een soort sonar waarmee de dieren door middel van ultrasoon geluid hun positie bepalen.

De kosten voor het zwemmen met de dolfijnen liggen rond de € 120, -. Daarvoor wordt behalve het zwemmen ook het vervoer van en naar je hotel geregeld. Ook is het inclusief het gebruik van wetsuit, handdoek en badslippers. Voor en tijdens het zwemmen wordt je begeleid door instructeurs. Zij geven voor het zwemmen tevens een instructie over de dieren. Het zwemmen duurt ongeveer 20 minuten. Na afloop van de zwemsessie kun je de rest van het park bekijken. In het park wordt onder andere een show gegeven met dolfijnen. Ook is er een show met zeehonden, eentje met tropische vogels en sinds de zomer van 2009 zijn er shows waarbij mensen van een hoge toren in een zwembad springen. Behalve het zwemmen met de dolfijnen is het park eigenlijk niet zo interessant. Wanneer je bijvoorbeeld wel eens in het Dolfinarium in Harderwijk bent geweest zul je niet snel onder de indruk zijn van Mediterraneo. Het park is ook te bezoeken zonder de zwemsessie. De toegang kost dan € 15,50 voor volwassenen en € 10,50 voor kinderen.

Het zwemmen met de dolfijnen is niet bedoeld als therapeutische sessie. Het is bijvoorbeeld niet bedoeld voor minder validen, mensen met een visuele of audiovisuele handicap en patiënten met ziekten/aandoeningen waarvan sommigen denken dat die kunnen worden genezen middels het zwemmen met dolfijnen. Het zwemmen met de dieren is toegestaan voor mensen met een minimumleeftijd van 8 jaar. Vanzelfsprekend moet je kunnen zwemmen wanneer je mee wilt doen. Mensen die onder invloed van drugs, alcohol of medicijnen zijn kunnen niet meedoen.

Logo

Het is noodzakelijk dat je van tevoren boekt wanneer je graag met de dolfijnen wilt zwemmen. Dat is bijvoorbeeld mogelijk via de website van Marine Park Malta (klik op: Booking Form). Je kunt ook de gok wagen pas te boeken wanneer je op Malta bent. Het zwemmen met de dolfijnen is echter erg populair, zodat het programma vooral in het hoogseizoen vaak helemaal vol zit. Soms is het mogelijk de zwemsessie te boeken via toeristenbureautjes waar de restcapaciteit van het programma wordt aangeboden. Het seizoen van het park begint op 1 april. Voor die tijd is het park gesloten, maar kan er wel gezwommen worden met de dolfijnen.

waarschuwing

Bezwaren

De dieren in het Mediterraneo Marine park lijken op het eerste gezicht goed verzorgd te worden. Volgens de informatie van het park ontvangen ze goede diergeneeskundige hulp en goede voeding. Toch zijn er milieuorganisaties die protesteren tegen het park. In eerste instantie zijn zij tegen het opsluiten van dieren die zich moeilijk in gevangenschap voortplanten, zoals dolfijnen. Dolfijnen in aquaria komen vaak gewoon uit de zee en niet uit een fokprogramma. Hierdoor wordt de natuur beschadigd. Daarnaast zou het slecht gesteld zijn met de gezondheid van de dolfijnen in Mediterraneo. In enkele jaren zou de helft van de dieren zijn overleden, waarna weer nieuwe dolfijnen zouden zijn gevangen.

In de meeste parken waar dolfijnen gehouden worden is het niet mogelijk om met dolfijnen te zwemmen. De reden daarvoor is dat dolfijnen erg speels zijn. Zonder speciale training zal het gezamenlijk zwemmen voor de bezoekers te gevaarlijk zijn. Bij de training die de dolfijnen krijgen is het de bedoeling dat ze bepaald natuurlijk gedrag afleren. Dit heeft bij de meeste aquaria een lage prioriteit. Tevens geldt bij het zwemmen een soort verplichting voor de dolfijnen om mee te doen. Toeristen hebben immers goed betaald om mee te mogen doen. Onderzoek heeft aangetoond dat dit soort verplichtingen voor dolfijnen slecht zijn. Hierover valt bijvoorbeeld meer te lezen in dit Engelstalige artikel in de Telegraph.

Waarschijnlijk kun je zelf het beste oordelen over de situatie van de dolfijnen. Wanneer er naar jouw mening niet respectvol met de dieren om wordt gegaan kun je beter niet meedoen aan het programma, omdat je er anders een slecht gevoel aan over kunt houden.

Dolfijnen in de natuur

Tuimelaars komen in vrijwel alle warme zeeën ter wereld voor. Dus ook in de Middellandse Zee. Wanneer je een boottocht op de Middellandse Zee maakt is de kans groot dat er dolfijnen voor de boeg van de boot komen zwemmen. Met name bij lange boottochten ver uit de kust, bestaat die kans.

Bereikbaarheid

Mediterraneo ligt in Bahra Ic-Caghaq aan de noordkust van Malta, ongeveer halverwege Sliema en Bugibba aan de Coast road. Je kunt het park bereiken met de bus lijn 12 vanuit Valletta. Met een huurauto is het park ook gemakkelijk te bereiken. De Coast Road is vanuit zowel de richting Sliema als Bugibba te bereiken.

Mediterraneo heeft een eigen website. Deze Engelstalige website kun je bereiken door hier te klikken.Google