Een auto huren

Een auto is het handigste vervoermiddel om Malta mee te verkennen. Het eiland is klein en de meeste plaatsen zijn gemakkelijk te bereiken met de auto. Ook zijn er veel kleine weggetjes die met een autootje verkend kunnen worden. Het enige probleem dat kan worden ondervonden is dat het verkeersbeeld op de eilanden nogal verschilt van wat we in Nederland en België gewend zijn.

De huurauto

Citroën C1Een Citroeën C1

Voor de meeste toeristen die Malta willen verkennen voldoet een kleine auto. De af te leggen afstanden zijn namelijk beperkt, waardoor een grote comfortabele auto niet noodzakelijk is. Bovendien is het huren van een kleine auto natuurlijk voordeliger dan een grote auto. Voor mensen die alleen of met zijn tweeën reizen, volstaat vaak een Citroën C1, Peugeot 108, Hyundai i10, Toyota AYGO, KIA Rio of Chevrolet Spark. Zo'n auto huur is al te huur voor rond de drie tientjes per dag.

Een auto huren is niet ingewikkeld. Mensen kunnen vaak tijdens het boekingsproces voor een vakantie via het reisbureau of internet het huren van de auto al regelen. En wanneer er een losse vliegreis wordt geboekt, worden tijdens het boekingsproces ook huurauto’s aangeboden. Natuurlijk loont het soms de moeite om niet op aanbiedingen in te gaan en zelf op zoek te gaan naar een goed aanbod via de websites van de verschillende verhuurders. Ook op het vliegveld zijn auto's te huur. Hiervoor zijn in de aankomsthal balies ingericht van een aantal grote internationale autoverhuurders. In de meeste hotels en appartementencomplexen is het mogelijk om via de receptie een huurauto te regelen. Wanneer dat niet lukt, is het ook mogelijk het te proberen bij de verschillende lokale autoverhuurders die in de centra van de toeristenplaatsen auto's proberen te verhuren.

De huurauto's op Malta hebben allen een kenteken waardoor zij als zodanig te herkennen zijn. (AAK 999). Dit heeft als nadeel dat juist deze voertuigen criminelen aantrekken. Hoewel het aantal auto-inbraken gering is, is het toch verstandig er zorg voor te dragen dat er geen waardevolle spullen onbeheerd in de auto achterblijven. Ook door de lokale politie zijn de huurauto's gemakkelijk te herkennen. Sommige mensen hebben daardoor het vermoeden dat agenten expres toeristen beboeten. In zo'n geval gaat de bekeuring rechtstreeks naar de verhuurder. Bij het inleveren van de autosleutels op het vliegveld wordt het boetebedrag door de verhuurder meestal van de borg afgehaald of afgeboekt van de creditcard van de huurder. Op dat moment is het vrijwel onmogelijk om nog in beroep te gaan tegen de bekeuring. Gelukkig zijn de meeste boetes in Malta bijzonder laag.

Bijkomende kosten

De prijzen waarmee wordt geadverteerd door de verhuurders van auto's, zijn vaak exclusief alle extra kosten de rekening worden gebracht. Zelfs wanneer er via het reisbureau of internet geboekt is, moet er vaak nog bijbetaald worden voor bepaalde zaken. Al met al kunnen de kosten voor het huren van een auto behoorlijk oplopen. Bij sommige bedrijven die ook in Nederland actief zijn, kan echter weer gebruik worden gemaakt van een kortingskaart. Zaken waarvoor soms extra toeslagen in rekening worden gebracht zijn:

 • Het afhalen van een auto op het vliegveld kost vaak 3% tot 6% extra.
 • Het laten bezorgen van een auto bij het hotel kost ongeveer € 15, -.
 • Er moet vooruit betaald worden voor een halve tank benzine.
 • De prijzen waarmee geadverteerd wordt zijn vaak exclusief btw (18%; wordt 'VAT' of Taxxa fuq tal-Valur Miżjud genoemd).
 • Voor verhuur aan jongeren onder de 23 jaar wordt een toeslag berekend. Sommige bedrijven verhuren zelfs helemaal niet aan mensen onder de 23 jaar.
 • Het is vaak noodzakelijk een creditcard te bezitten om een auto te kunnen huren. Wanneer de huurder deze niet bezit, moet er een hoge borg worden neergelegd.

Verzekeringen

De bestuurder van de auto doet er goed aan om zich, voordat er een meter gereden wordt, af te vragen of hij/zij goed en de eventuele passagiers goed verzekerd zijn. Verzekeringen zijn te regelen via de verhuurder. Een verzekering voor de bestuurder en het voertuig zijn minimaal noodzakelijk. Daarnaast valt een inzittendenverzekering sterk aan te raden. Tevens is het aan te raden om het eigen risico af te kopen tot op een aanvaardbaar niveau. Vaak is de auto alleen verzekerd wanneer de huurder de auto zelf bestuurt. Wanneer ook andere mensen de auto besturen, moet ervoor gezorgd worden dat zij meeverzekerd zijn. Tevens is het mogelijk een verzekering af te sluiten tegen diefstal uit het voertuig.

Benzineprijzen

De benzineprijzen in Malta zijn schappelijk ten opzichte van Nederland. Een liter loodvrije benzine kost ongeveer € 1,31 (januari 2017). In Malta moet echt moeite worden gedaan om een volle tank binnen een week leeg te rijden.

Autoverhuurders in Malta

De bedrijven die auto's vanaf het vliegveld verhuren zijn grote internationale bedrijven. Kleinere lokale bedrijven verhuren de auto's van deze bedrijven soms door. Auto's van de multinationals voldoen aan wereldwijde kwaliteitsstandaarden. Een goede lokale autoverhuurder vinden wij Malta Car Hire. Dit bedrijf verhuurt auto's voor een lage prijs. Bovendien zijn bij de huur een aantal standaardzaken inbegrepen. Auto's zijn via de website van het bedrijf te reserveren.

De volgende autoverhuurders zijn te vinden op de luchthaven. Door op de naam van de verhuurder te klikken wordt de website van het betreffende onderneming bereikt.

 • Avis
  (Nederlandstalige website)
 • Budget
  (Nederlandstalige website, minimum leeftijd 25 jaar, tussen 21 en 25 betaal je toeslag, een aantal verzekeringen zijn inclusief, een creditcard is verplicht)
 • Europcar
  (Nederlandstalige website, prijzen zijn inclusief enkele verzekeringen, er kan deels met AirMiles worden betaald)
 • Hertz
  (Nederlandstalige website, prijzen zijn inclusief toeslagen, Nederlandse kortingskaart is geldig)
 • National car rental
  (heeft weinig auto's beschikbaar)
 • Sixt
  (Nederlandstalige website, verhuurt auto's voor prijzen inclusief alle extra kosten)
 • Payless car rental
  (is op Malta hetzelfde als Sixt)
 • Thrifty
Let bij het huren via Internet op de speciale aanbiedingen die sommige bedrijven aanbieden. Vaak zijn deze best de moeite waard.

Afstandentabel

Hieronder een afstandentabel met daarin de afstanden tussen verschillende plaatsen op Malta in kilometers:

 
Airport - 6 15 18 28 8 6 22 9 8 7 6
Birkirkara 6 - 7 12 21 12 11 15 6 4 6 7
Bugibba 15 7 - 7 12 18 16 6 7 13 11 14
Golden Bay 18 12 7 - 11 33 32 6 19 25 27 26
Marfa Point 28 21 12 11 - 24 23 5 10 16 18 19
Marsascala 8 12 18 33 24 - 4 27 17 13 10 5
Marsaxlokk 6 11 16 32 33 4 - 26 15 12 9 8
Mellieha 22 15 6 6 5 27 26 - 13 19 21 20
Rabat / Mdina 9 6 7 19 10 17 15 13 - 10 11 14
Sliema 8 4 13 25 16 13 12 19 10 - 5 10
Valletta 7 6 11 27 18 10 9 21 11 5 - 7
Vittoriosa 6 7 14 26 19 5 8 20 14 10 7 -


Google