Malta Freeport

Het logo van de Malta Freeport

Malta is al eeuwen een grote scheepvaart- en handelsnatie. In de droogdokken van de Grand Harbour bij Valletta worden schepen gebouwd en gerepareerd. Voor de handel via zee is Malta voornamelijk aangewezen op de grote haven aan de oostelijke kant van het eiland. Deze Malta Freeport (Il-port Ħieles) is een grote containerhaven in de Marsaxlokk bay, vlakbij Birzebugga.

Schepen die vanuit het verre oosten richting West-Europa varen, komen via het Suezkanaal de Middellandse Zee binnen, die ze aan de westzijde weer verlaten via de Straat van Gibraltar. Malta werd tot enkele tientallen jaren geleden standaard voorbij gevaren via het ten noorden van Malta geleden Kanaal van Malta. Door de aanleg van de Malta Freeport hoopten de Maltezers een graantje mee te pikken van de internationale handel via zee.

Uitzicht op de Malta FreeportMalta Freeport

De Malta freeport wordt met name gebruikt voor de overslag van containers naar kleinere schepen. Deze kleinere schepen brengen de containers op hun beurt naar havens aan de Middellandse Zee. In totaal worden er maar liefst 53 van die havens aangedaan vanuit de Malta Freeport. Deze rol heeft de Malta Freeport eigenlijk een beetje ingepikt van het Griekse Piraeus. Belangrijke havens die vanaf Malta bereikt worden, zijn bijvoorbeeld Genua, Napels, Alexandrië, Venetië, Ancona, Marseille, Thessaloniki en Piraeus. De grotere schepen die containers naar Malta aanvoeren komen bijvoorbeeld uit Rotterdam, Hamburg, Zeebrugge of Le Havre uit westelijke richting en Singapore, Hong-Kong, Shanghai, Melbourne, Sydney en Auckland uit oostelijke richting.

De Malta Freeport beschikt over alle moderne voorzieningen die nodig zijn bij een snelle overslag van containers. Zo staan er enorme kranen waarmee de schepen snel kunnen worden uitgeladen. Voortdurend is men bezig met het uitvoeren van plannen om de haven uit te bereiden en geschikt te maken voor grotere schepen. In 2014 werden er in de haven ongeveer 3,003 miljoen TEU's overgeslagen op ongeveer 1.700 schepen. De Malta Freeport is daarmee de 48ste haven van de wereld. Ter vergelijking: De Rotterdamse haven verwerkte dat jaar ongeveer 12,30 miljoen TEU's. Voornaamste concurrent van de freeport, Piraeus, krimpt nog steeds. Het is de bedoeling dat in de freeport in 2017 ruim 3,4 miljoen TEU's worden overgeslagen. De haven zelf biedt werkgelegenheid aan ongeveer 750 mensen.

Op de website van de haven kun je meer informatie over de freeport vinden. Je kunt deze website bereiken door hier te klikken.Google