Luqa International Airport

Luqa International Airport

Malta International Airport (MIA) te Luqa, is de luchthaven van Malta. Vrijwel alle toeristen die vanuit Nederland en België naar Malta vertrekken, komen via deze luchthaven aan op het eiland. Luqa airport is vrij compact, maar toch ook modern. In 2017 verwerkte het vliegveld ongeveer 6,01 miljoen passagiers en 42.987 vluchten. Daarmee is het qua omvang ongeveer gelijkwaardig aan Eindhoven airport. Het aantal passagiers en vluchten groeit gestaag. Verreweg de meeste vliegtuigen die naar Malta vliegen, komen vanuit Groot-Brittannië, terwijl ook vluchten vanuit Italië en Spanje steeds populairder worden.

 

Malta sign arrivals

Luqa International AirportLuqa International Airport

Het vliegveld beschikt over twee landingsbanen, waarvan de langste – die van oost naar west loopt – gebruikt wordt voor 80% van de starts en landingen. Het vliegveld beschikt niet over moderne gates waardoor passagiers direct vanuit het vliegtuig de terminal kunnen bereiken. Daarom worden passagiers geacht op het platform over te stappen op een bus die hen naar de terminal brengt. In de terminal vinden soms grensformaliteiten plaats, die voor passagiers uit Schengenlanden niet veel voorstellen. Vaak kunnen passagiers zonder oponthoud doorlopen richting de bagagehal. Daarna wordt steekproefgewijs nog bagage gecontroleerd door douaniers. Bij vluchten met veel jongere Nederlanders, wordt soms streng gecontroleerd op het bezit van drugs. Drugssmokkel geldt in Malta als een ernstig delict, waarbij lange gevangenisstraffen niet ongewoon zijn. Vanuit de bagagehal volgt de aankomsthal, waar het meestal wemelt van de vertegenwoordigers van de verschillende reisorganisaties. Mensen die alleen met handbagage reizen, staan hier vaak al binnen vijf minuten na het verlaten van het vliegtuig.

Transfer

Mensen die een georganiseerde reis hebben geboekt via een reisorganisatie, zullen hun host of hostess treffen in de aankomsthal. Reizigers die geen transfer hebben geboekt, kunnen de aankomsthal verlaten om naar de bushalte te gaan, alsnog een transfer regelen met bijvoorbeeld een taxi of een auto huren op het vliegveld.

Voor reizigers die voor de lijnbus kiezen, bestaan er vier speciale buslijnen (X1 t/m X4) waarvan de bussen bij de halte direct voor de uitgang van de terminal vertrekken. Tickets voor de bussen zijn verkrijgbaar in de aankomsthal, maar ook bij de buschauffeur. In het lijstje dat we hieronder geplaatst hebben, is te zien dat de bussen in verschillende richtingen rijden.

Tip: Aan het eind van 2015 is er flink geschrapt in het aantal busdiensten dat de luchthaven aandoet en in de frequentie waarop dit gebeurt. Op loopafstand van de terminal ligt echter een bushalte waar wel frequent bussen stoppen. De naam van deze halte is Cintra en deze is te vinden wanneer, na het verlaten van de terminal, links afgeslagen wordt. Vervolgens ligt de halte aan de overzijde van de weg (die onder de landingsbaan doorgaat) achter het flatgebouw en de McDonald's. De bussen 71 72 en 73 rijden vanaf hier naar Valletta, waar kan worden overgestapt naar bestemmingen op geheel Malta.

Transfer per minibus

Er bestaan heel veel commerciële ondernemingen die transfers met een touringcar, minibus of personenauto aanbieden. Even zoeken op internet met de term 'Malta airport transfer' levert tientallen resultaten op. De betrouwbaarheid van de ondernemingen vormt over het algemeen geen probleem, maar is van afstand moeilijk te verifiëren. Vaak adviseren hotels zelf een onderneming die de transfers regelt. Die bedrijven kunnen het zich niet permitteren de boel te verprutsen en daarmee hun relatie met hun partner (het hotel) op het spel te zetten.

Taxi

Duurder dan de transfers per minibus, maar wellicht aantrekkelijk voor mensen die veel bagage bij zich dragen, of mensen die haast hebben, is het gebruik van een taxi. Voor een rit met de taxi, met vertrekt vanaf de luchthaven, worden vaste prijzen gehanteerd, waardoor wordt voorkomen dat toeristen worden opgelicht. Voor de ritten worden biljetten verkocht. Een ritje naar Valletta kost € 14, - en een ritje naar Sliema kost € 18, -. De hoogste mogelijke prijs is € 30, - en die prijs geldt voor een ritje naar de veerpont naar Gozo.

Een min of meer officiële partner van de luchthaven is Malta Transfer. Deze onderneming beschikt over een wachtruimte waar reizigers kunnen wachten op de rit naar hun hotel. Voor veel bestemmingen buiten de centrale regio van Malta, is het voordelig om niet rechtstreeks via de website van de onderneming te boeken (en ook niet via de website van Ryanair of andere maatschappij), maar via Looking4Transfers. Het loont om de prijzen van de verschillende aanbieders van exact hetzelfde product te vergelijken voordat er geboekt wordt.

Autoverhuurders

In de balierij in de aankomsthal van het vliegveld zijn onder andere de volgende autoverhuurders te vinden: Budget, Europcar, Hertz, National car rental, Payless car rental, Sixt en Thrifty. De balies van deze organisaties zijn altijd open wanneer er vliegtuigen aankomen.

 

Malta sign departures

De vertrekprocedure vanaf het vliegveld verloopt over het algemeen vrij eenvoudig. De incheckbalies zijn meestal vanaf twee uur voor vertrek geopend. Het is aan te bevelen om in de drukke periodes uiterlijk minimaal 90 minuten voor vertrek aanwezig te zijn. Vaak hebben mensen al online ingecheckt. Dan is de wandeling naar de incheckbalie slechts noodzakelijk wanneer er ruimbagage ingecheckt moet worden. Daarna kunnen de borden 'departures' gevolgd worden. Eerst volgt dan een korte controle van de instapkaart of het e-ticket. Vervolgens volgt de gebruikelijke controle waarbij de handbagage en metalen spullen worden gescand en er door een controlepoortje gelopen moet worden.

Na de formaliteiten (die vaak niet meer dan een kwartier in beslag nemen) komen alle reizigers door een grote winkel, waar de gebruikelijke zaken (drank, sigaretten, parfum, chocolade) gekocht kunnen worden. In de vertrekhal zijn nog verschillende andere winkels, een restaurant en een koffiebar aanwezig. Op de schermen wordt aangekondigd via welke gate de passagiers kunnen vertrekken. Ongeveer 20 minuten voor vertrek worden alle passagiers weer in de bussen geladen en naar het vliegtuig gebracht, dat vaak maar 100 meter verderop staat te wachten.

Vanuit Malta mogen de volgende accijnsgoederen voor eigen gebruik belastingvrij worden meegenomen naar Nederland of België: 110 liter bier, 90 liter wijn, 20 liter likeurwijn, 10 liter gedistilleerde drank, 800 sigaretten, 400 cigarillo's of sigaren en 1 kilo rooktabak. Wanneer meer van dergelijke goederen worden meegenomen, moeten deze in het land van bestemming worden aangeven bij de Douane.

Geschiedenis

Het vliegveld bij Luqa is het enige commerciële vliegveld dat nog in gebruik is in Malta. Het werd aangelegd als militair vliegveld voor de Tweede Wereldoorlog en stond later bekend onder de naam RAF Luqa. Het eerste vliegtuig dat in Malta aankwam landde elders. Namelijk op het Marsa Aerodrome in 1921. De eerste vlucht in Malta werd echter al uitgevoerd in februari 1915. Dat was met een watervliegtuig boven de Grand Harbour. De luchthaven van Luqa werd gebruikt door de Royal Air Force (met hulp van piloten en personeel vanuit allerlei geallieerde landen) om Malta te beschermen en de geallieerde troepen in de regio te ondersteunen. Behalve bij Luqa waren er nog zes vliegvelden op Malta, zoals bij Ta Qali (waar momenteel een Craft Centre is gevestigd), Qrendi, Siggiewi, Safi en Hal Far. Op Gozo was er het 'Ta Lambert airfield', dat slechts 6 weken in gebruik was. Tussen het jaar 1941 en het jaar 1943 zorgden de jachtvliegtuigen, die de luchthavens op Malta als basis hadden, ervoor dat de geallieerden controle herwonnen over het Middellandse Zeegebied. De luchthavens op Malta werden zo vaak gebombardeerd dat er nauwelijks gebruik kon worden gemaakt van de landingsbanen. Luqa, Safi en Hal Far vormden in feite een 8 kilometer lang terrein waar, kriskras door elkaar, provisorisch, korte landingsbanen langs de bomkraters waren gemaakt. De lucht rondom en boven Malta vormde het toneel van veel wilde luchtgevechten tussen de jagers van de RAF en de jagers en bommenwerpers van de Duitse Luftwaffe en Italiaanse Aeronautica Militare. Tevens gaven de vliegtuigen vanuit Malta luchtsteun aan de geallieerde grondtroepen in Noord Afrika. Ze gaven dekking, bestookten vijandelijke konvooien op zee en zorgden dat de geallieerde troepen niet werden afgesneden van de buitenwereld. Na de oorlog bleef de luchtmachtbasis in gebruik van de Britten. Veel Britten hebben er destijds hun dienstplicht vervuld.

Vliegtuigspotters

Voor vliegtuigspotters valt er weinig te beleven op Malta. Veel bijzondere vliegtuigen komen er normaal gesproken niet. Rondom de landingsbaan zijn verschillende plekken waar met gemak vliegtuigen zijn te fotograferen vanaf de openbare weg. Grofweg tegenover de terminal, aan de andere zijde van de landingsbaan, is een klein parkje ingericht voor vliegtuigspotters. Hier staat een stellage (die nog het meest lijkt op een hoge duikplank) waarvandaan over het hek, dat rond de landingsbaan staat, gekeken en gefotografeerd kan worden.

Libische Mirage's

Tijdens de opstanden in Libië in het voorjaar van 2011, besloten twee piloten vanuit Libië naar Malta te vliegen om zodoende te deserteren. Dit deden ze omdat ze een bevel om protestanten in Benghazi te bombarderen niet wilden uitvoeren. Op 21 februari 2011 landden ze beiden in hun Dassault Mirage F1 veilig op het vliegveld van Luqa. De vliegtuigen hebben een jaar lang op het vliegveld gestaan en werden onder andere tentoongesteld op de jaarlijkse internationale vliegshow. Op 22 februari 2012 werden beide vliegtuigen teruggegeven aan Libië dat op dat moment onder leiding stond van een Nationale Overgangsraad.

Overige informatie

De luchthaven vormt één weekend per jaar het decor van een internationale vliegshow. Veelal lukt het de organisatie een zeer behoorlijk programma op te stellen.

De luchthaven beschikt over een eigen website. Deze is te bereiken door hier te klikken.

Luqa Airport vormde meermaals het decor van kapingen van vliegtuigen.Google