Malta International Airshow

Nederlandse F-16 in MaltaNederlandse F-16 boven Malta.

De luchtshow op de luchthaven van Malta is een jaarlijks terugkerend evenement. Op 27 en 28 september 2014 zal het evenement opnieuw plaatsvinden.

Tijdens de shows laten de luchtmachten van verschillende landen zich vertegenwoordigen met toestellen en demoteams. In 2012 zou het optreden van het Britse stuntteam The Red Arrows het hoogtepunt vormen. Vanwege technische problemen na een show op Sardinië kon hun optreden echter niet doorgaan. Daarom hebben zij beloofd in 2013 wel te komen. Tijdens de show in 2011 was de aanwezigheid van het wereldberoemde Italiaanse stuntteam Frecce Tricolori dé publiekstrekker. Ook het PC-7 stuntteam van de Zwitserse luchtmacht gaf tijdens de show in 2011 acte de présence. In 2009 en 2010 stal het demoteam van de Nederlandse luchtmacht de show met een spectaculaire demonstratie. Helaas is dit team sinds 2010 afwezig. Door het strikken van spectaculaire en beroemde demoteams, slaagt de organisatie er elk jaar in een geweldige show neer te zetten voor het publiek.

Behalve vliegende toestellen, staat er ook een groot aantal vliegtuigen tentoongesteld op het luchthaventerrein. In sommige van deze toestellen mag het publiek zelf plaatsnemen. Andere toestellen kunnen tot heel dichtbij benaderd worden. Zoals een KDC-10 tankvliegtuig van de Nederlandse luchtmacht. In 2011 vormde 2 Mirage F1 straaljagers, waarin Lybische piloten eerder waren gedeserteerd door naar Malta te vliegen, de publiekstrekker. In 2012 kwamen deze vliegtuigen terug naar Malta.

Het luchthaventerrein is gemakkelijk te bereiken vanaf de busterminal in Valletta. Van daaruit rijden er speciale bussen die toeschouwers tot bij het luchthaventerrein brengen. De eerste bus vertrekt om 10:30uur. Daarna vertrekken de bussen elk hele uur. De laatste bus terug vertrekt om 16:00uur vanaf het vliegveld richting Valletta. De kosten voor een retourtje met de bus bedragen € 5, -. Het entreegeld voor de show bedraagt € 12, - (€ 10, - in de voorverkoop). Kinderen tot 14 jaar mogen gratis naar binnen. Tickets zijn geldig voor één van de twee dagen en kunnen aan de kassa bij de entree worden gekocht.

Het evenement heeft ook een eigen website. Deze kun je bereiken door hier te klikken.

Aero GP

Malta vormde op 10 september 2006 het decor van de Aero GP; een kampioenschap voor stuntpiloten. Tijdens de luchtrace boven de Marsamxett haven gebeurde er, voor de ogen van de duizenden toeschouwers, een vreselijk ongeluk. De 45-jarige Zweed Gabor Varga kwam met zijn toestel in botsing met het vliegtuig van de 37-jarige Ier Eddie Goggins. Beiden stortten in zee. Hierbij overleed Varga. Beelden van deze crash zijn te vinden op YouTube via deze link.

Crash tijdens Aero GPGoogleZoeken met Google Foto's zoeken met Flickr Zoeken met Google en Flickr