Betalen

Op Malta betaalt men sinds €-day, op 1 januari 2008, met de euro (of ewro, zoals de munt in het Maltees wordt genoemd). Daarvoor betaalde men met Maltese ponden. Een pond was ongeveer 2,32 euro waard (andersom heeft een euro de waarde van ongeveer 0,4293 pond). Door de invoering van de euro gaat het betalen met contant geld hetzelfde als wij dat in Nederland en België gewend zijn. Contant geld is het handigste middel om kleine tot middelgrote aankopen mee af te rekenen. Pinnen in winkels is op Malta nog niet overal mogelijk met een buitenlandse bankpas. Het is dus noodzakelijk om over contant geld te beschikken tijdens een verblijf op het eiland.

Maltese banken

Pinnen

Het is altijd handig om een kleine hoeveelheid contant geld mee te nemen de eerste betalingen op het eiland te voldoen. Om vervolgens aan meer contant geld te geraken kan het beste gebruik worden gemaakt van de alom aanwezige pinautomaten. Deze zijn te vinden in het centrum van vrijwel elk dorp waar een bank aanwezig is en in winkelgebieden. In alle toeristische dorpen is zeker één pinautomaat te vinden. De meeste pinautomaten zijn van de Bank of Valletta (BOV), de Engelse HSBC-bank (Hongkong and Shanghai Banking Corporation) of de katholieke APS Bank. Ook bij andere dan de hiervoor genoemde banken is het mogelijk om geld uit de muur te halen. Let er hierbij op dat er een Maestro-logo op de automaat aanwezig is. Alle banken zijn betrouwbaar en accepteren de pinpassen van vrijwel alle Nederlandse banken. Pinnen gaat in principe hetzelfde als de wijze waarop het werkt bij de Nederlandse banken. Bij enkele oudere automaten is het soms een beetje lastiger, omdat het systeem is gebaseerd op het Engelse banksysteem. Het is soms een beetje puzzelen om er uit te komen, maar het is de bedoeling dat er een 'cash withdrawal' van het 'credit account' gemaakt wordt. Hoeveel er per dag opgenomen kan worden is afhankelijk van de thuisbank. Het is mogelijk om tussen de drie en acht transacties per dag te doen en vaak geldt er een opnamelimiet van € 750, - per dag. Voor het pinnen met een bankpas wordt door de bank geen toeslag in rekening gebracht. Contant geld opnemen met een creditcard kost meestal € 4,50. Voor de meeste bankpassen uitgegeven door Nederlandse banken staat de mogelijkheid voor geld opnemen binnen Europa standaard 'aan'. Indien er op eigen verzoek een blokkade voor opname in het buitenland is aangemaakt, is het natuurlijk zaak deze op te laten heffen voor vertrek.

Creditcard

Het betalen met een creditcard is vrij normaal in Malta. Vooral grote bedragen zijn gemakkelijk te voldoen met een creditcard. Voor het huren van een auto of het boeken van een hotelkamer is een creditcard vaak zelfs verplicht. Mensen die niet beschikken over een creditcard, zullen dikwijls een hogere borg moeten voldoen. Met een creditcard is het tevens mogelijk contant geld op te nemen bij de pinautomaten. Hiervoor wordt 4%, met een minimum van € 4,50 in rekening gebracht. Mastercard, Visa en American Express zijn de meest geaccepteerde creditcards op Malta. Alle creditcards die door de systeembanken of andere verstrekkers van creditcards in Nederland worden uitgegeven, worden in Malta geaccepteerd.

De euromunten

Zoals hierboven gemeld, gebruikt men in Malta sinds 1 januari 2008 de euro. Net als alle andere eurolanden, heeft Malta haar eigen euromunten in omloop gebracht. De afbeeldingen op de euromunten werden op Malta gekozen via een sms-verkiezing in juni 2006. Hierbij kon worden gekozen uit verschillende ontwerpen. Een afbeelding van de doop van Jezus door Johannes de Doper viel hierbij af.

De nationale zijde van de munten van €1 en €2 toont het embleem dat werd gebruikt door de Soevereine Orde van Malta. Gedurende de heerschappij van de Orde over Malta (van het jaar 1530 tot het jaar 1798) werd dit achtpuntige kruis geassocieerd met het eiland en daarom wordt het nu vaak het Maltezer Kruis genoemd. Op de zijkant van de munt van €2 staat meerdere malen 2 afgebeeld met daarbij Maltezer kruizen.

Op de munten van 10, 20 en 50 cent staat het Embleem van Malta; een schild dat een afbeelding van de Maltese nationale vlag toont, met daarboven een muurkroon die de vestingwerken van Malta symboliseert. Langs de linkerzijde van het schild staat een olijftak afgebeeld en langs de rechterzijde een palmtak; vredessymbolen die traditioneel bij Malta horen. Samen vormen zij een krans die aan de basis is verbonden met een lint met de inscriptie Repubblika ta' Malta (Republiek Malta).

De munten van 1, 2 en 5 cent tonen een detail van het prehistorische tempelcomplex Mnajdra, gebouwd rond 3600 voor Christus op een lage heuvel met uitzicht op de zee.

2 euro

Een Maltese munt met een waarde van 2 euro

1 euro:

Een Maltese munt met een waarde van 1 euro

50 eurocent:

Een Maltese munt met een waarde van 50 eurocent

20 eurocent:

Een Maltese munt met een waarde van 20 eurocent

10 eurocent:

Een Maltese munt met een waarde van 10 eurocent

5 eurocent:

Een Maltese munt met een waarde van 5 eurocent

2 eurocent:

Een Maltese munt met een waarde van 2 eurocent

1 eurocent:

Een Maltese munt met een waarde van 1 eurocent

Mensen die euromunten sparen en andere liefhebbers, kunnen de munten uit Malta verkrijgen via de webwinkel van de Nederlandse munt (knm.nl) te Utrecht. Tevens worden de munten op veilingsites als eBay en Marktplaats te koop aangeboden.

Het ontwerp van de Maltezer 1 en 2-euromunten vormde in bepaalde landen reden voor protest. In islamitische landen wordt het Maltezer kruis namelijk gezien als een symbool van het verzet dat het westen in de Middeleeuwen tegen overheersing van Ottomanen/Islamieten voerde. Het afbeelden van het Maltezer kruis op de euromunten wordt vooral in Turkije gezien als een provocatie. Via stille diplomatie probeert dat land Malta ertoe te bewegen de afbeeldingen op de munten aan te passen. In Malta peinzen ze daar echter niet over.Google