Siggiewi (Is-Siġġiewi)

Sint Nicolaas kerkSint Nicolaas kerk

Siggiewi is een plaats op 10 kilometer ten zuidwesten van Valletta. De plaats telt ongeveer 8.402 inwoners en is gelegen op een plateau tussen twee diepe kloven, die Wied il-Hesri en Wied Xkora worden genoemd. Van oorsprong vormt Siggiewi een gemeenschap van landbouwers. Het motto van de plaats luidde dan ook decennia lang 'Labore et Virtute' (werk en deugd). De plaatsnaam is waarschijnlijk een verbastering van de familienaam Sageyo. Dit was een rijke familie die in de omgeving veel grond bezat.

De plaats is ontstaan in de veertiende eeuw. In de omgeving van Siggiewi lagen andere kleine plaatsjes. Deze werden langzamerhand opgeslokt door Siggiewi. In het jaar 1797 ontving de plaats stadsrechten. Daarbij werd de naam veranderd in 'Città Ferdinand', naar de naam van de op dat moment heersende grootmeester Fra Ferdinand von Hompesch. Hij was de laatste grootmeester van de Johannieterorde in Malta. In de zes maanden dat hij regeerde, voordat hij door de Fransen opzij werd geschoven, verhief hij drie dorpen tot stad. Naast Siggiewi waren dit Zejtun (Città Beland, naar de achternaam van zijn moeder) en Zabbar (Città Hompesch).

Siggiewi en omgeving

Beheading of St John-kerkBeheading of St John-kerk

In het centrum van het stadje zijn smalle straatjes en veel oude gebouwen te vinden. De meeste belangrijke gebouwen staan rondom het centrale, L-vormige plein, dat de naam Pjazza San Nikola (Sint Nicolaas-plein) draagt. Het meest imposante gebouw dat hier staat is de parochiekerk die gewijd is aan Sint Nicolaas. Deze kerk werd ontworpen door de Maltese architect Lorenzo Gafà (1639 – 1703) en was gereed in het jaar 1693. Binnen de kerk zijn prachtige beschilderingen te bewonderen. Centraal op het plein voor de kerk staat een groot standbeeld van Sint Nicolaas. Aan de andere zijde van het plein staat een, in opdracht van ene Antonio Cutajar gebouwde kerk, die gewijd is aan The beheading of St John the baptist. Deze barokke kerk werd in het jaar 1730 herbouwd op de plek waar eerder een kerk stond die was gewijd aan de geboorte van Johannes de Doper. Naast het stadbeeld van Sint Nicolaas, staat nog een andere kleine kerk. Dit is de Assumption ta' Cwerra-kerk, welke oorpronkelijk werd opgetrokken in 1575. De kerk werd herbouwd in 1742.

Nabij Siggiewi staat de officiële residentie van de minister-president van Malta. Het pand was eens het zomerpaleis van inquisiteur Onorato Visconti en werd gebouwd in het jaar 1625. Het paleis biedt een fenomenaal uitzicht. Zo kan bij helder weer het onbewoonde eilandje Filfla worden gezien. Het paleis van grootmeester Fra Hughes Loubens de La Verdalle staat ook in de omgeving. Het is tegenwoordig één van de residenties van de president van Malta. Naast dit paleis ligt een woud genaamd Buskett gardens. Dit waren vroeger de jachtgronden van de grootmeesters.

Het Laferla kruisHet Laferla kruis

Op een steile heuvel ten zuiden van Siggiewi staat een zestien meter hoog ijzeren kruis. Dit kruis wordt is-Salib ta' l-Għolja (het hoge kruis) genoemd en werd voor het eerst gebouwd op initiatief van pater Don Pawl Laferla in 1903. Vandaar dat het ook wel Laferla cross wordt genoemd. Jaarlijks ondernemen, met name op Witte donderdag en Goede vrijdag, veel Maltezers een processie naar de annunciatie-kapel (Il-Kappella tal-Lunzjata) die nabij het kruis staat. De huidige kapel werd gebouwd in 1857, bovenop de ruïnes van een kapel die er vanaf het begin van de vijftiende eeuw stond.

Vanuit de omgeving van Siggiewi is ook het hoogste punt van Malta te zien. Dit punt is 253 meter hoog en heet Ta'Dmejrek. Op dezelfde kaap staat een groot radarstation voor de luchtvaart. In de buurt hiervan staat een aan Maria Magdalena gewijde kapel uit de zeventiende eeuw.

Even ten oosten van Siggiewi is, in een oude steengroeve, het attractiepark The Limestone Heritage gevestigd. Hier kunnen bezoekers onder andere uitvinden hoe de kalksteen blokken, waaruit de meeste huizen op Malta opgetrokken zijn, worden gewonnen.

Elk jaar wordt aan het begin van december het Festa Tal-Majjal (varkensvleesfestival) gevierd in Siggiewi. Tijdens dit folkloristische feest staan agrarische producten uit Malta centraal. Behalve varkensvlees, zoals de naam van het feest doet vermoeden, zijn dit zaken als groenten, honing en gedistilleerde drank. Tevens worden er traditionele dansen uitgevoerd.

Bereikbaarheid

Siggiewi is met de bus te bereiken vanuit Valletta met buslijn 62, die het centrale plein (tevens busstation) van Siggiewi als eindpunt heeft. Deze bus rijdt het grootste gedeelte van de dag om het halve uur. Ook de populaire buslijn 201 gaat door de plaats. Deze lijn loopt van Mdina naar het vliegveld van Malta. Mdina is vanuit Siggiewi ook te bereiken met bus 109. Natuurlijk is het stadje ook te bereiken met een huurauto.



Google



Zoeken met Google Foto's zoeken met Flickr Zoeken met Google en Flickr