Mdina

Mdina vanuit de luchtMdina vanuit de lucht.

Mdina (fonetisch: Imdina) was tot het jaar 1530 de hoofdstad van Malta. Het dorp is gelegen op een rotsplateau op 225 meter hoogte. De stad telt slechts 400 inwoners en ligt op ongeveer 10 kilometer ten westen van Valletta. Mdina betekent 'stad'. De Arabieren gaven de plaats die naam. Voor die tijd was de stad bekend onder de namen Melita, Cittá Vecchia en Notabile. Mdina ligt op een steenworp afstand van Rabat.

Geschiedenis van Mdina

De stad der stilte werd gesticht door de Feniciërs ongeveer 800 jaar v. Chr. Later werd de stad steeds meer voorzien van vestingwerken om het te beschermen tegen indringers. Hiermee begonnen de Arabieren omstreeks het jaar 870. Ook de ridders van de Johannieterorde legden verschillende fortificaties aan. Onder leiding van de Aragonese grootmeester Fra Martin de Redin werden aan de zuidzijde van de stad drie bastions gebouwd. Doordat Mdina aan de andere zijde beschermd werd door de afgrond, was de stad bijna niet in te nemen door belagers. Naarmate de tijd vorderde, werd het belang van Mdina echter steeds geringer. De ridders vestigden zich immers 'ver weg', rond de Grand Harbour. Mdina was hierdoor niet langer het economische en bestuurlijke centrum van Malta. De ridders kozen voor Birgu (/Vittoriosa) en daarna voor Valletta als de nieuwe hoofdstad van Malta. De adel bleef echter in Mdina wonen.

Een bezoek

Mdina heeft de bijnaam 'the silent city' / de stille stad. Het dankt deze naam aan het feit dat er geen gemotoriseerde voertuigen de stad in mogen. De stad doet Middeleeuws aan en is een soort openluchtmuseum met allerlei krappe straatjes en stegen waaraan prachtige oude gebouwen en monumenten staan. Wanneer je door de Mdina gate de stad in loopt, kom je terecht op het Publius Square, met aan de rechter kant het Vilhena Palace, wat een gastenhuis was van Grootmeester Fra Antonio Manoel de Vilhena. Tegenwoordig huist het natuurhistorisch museum in het pand. Aan de andere zijde van het plein staat de Tower of the Standard, dat tegenwoordig het politiebureau is. De hoofdstraat van Mdina is Villegaignon street. Hier vind je de het paleis Palazzo Inguanez. Dit is het paleis van de adellijke familie van de nakomelingen van graaf Antonio Inguanez, de stadhouder van Malta in het begin van de vijftiende eeuw. Ook de paleizen van andere adellijke families staan hier, zoals het Palazzo Falzon. De straat eindigt op Bastion Square bij bastion Esplanade vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over de omgeving. Zo kun je in de verte de geürbaniseerde zone rond Valletta goed zien liggen. Een bezoek aan de Sint Pauls kathedraal is tevens de moeite waard. Deze kathedraal staat aan het centraal gelegen Sint Pauls plein. Hier werd het fundament gelegd voor het katholieke geloof op het eiland. Voor de kathedraal staan twee kanonnen. Grappig is dat op een van de kanonnen de volgende tekst staat: "Niepoort me fecit Hagae 1641", wat zoiets betekent als: "Niepoort heeft me gemaakt te Den Haag in 1641". Ook het oude gerechtsgebouw Corte Capitanale is het bezichtigen waard.

In de zomer kan het erg druk worden in Mdina. Het stikt er dan van de groepen toeristen. In de stad is het nauwelijks mogelijk te overnachten. Er zijn wel hotels, maar die zijn of vol, of erg prijzig. Voor een overnachting moet je in Rabat zijn. Wel vind je in de stille steegjes paadjes naar de restaurantjes en terrasjes die vaak gevestigd zijn in de tuinen van de oude gebouwen. Aanrader is het restaurantje Fontanella, welke je op de oude stadsmuur vindt. Op straat worden allerlei spullen verkocht, zoals souvenirs, ijs en frisdranken.

In Mdina bestaat ook de mogelijkheid een audiovisuele show bezoeken; The Mdina Experience. Het gaat hier om een film die door middel van hoofdtelefoons in meerdere talen te beluisteren is. De 25 minuten durende film geeft in vogelvlucht de geschiedenis van 3000 jaar Malta in het algemeen en Mdina in het bijzonder weer. Toeristen waarderen de voorstelling over het algemeen als goed. Ook de om de film gecreëerde ambiance wordt gewaardeerd. De film is te bezoeken in 'Casa magazzini'; een vrij onopvallend pand aan Mesquita street in Mdina, waarin ooit het buskruit van de ridders werd opgeslagen. Vlak na de ingang van Mdina vind je aan je rechterzijde de attractie Mdina Dungeons. Dit is een wandeling langs 'enge' tafereeltjes met wassenbeelden. Ook hier wordt de geschiedenis van Mdina uitgebeeld, zij het op een wat minder realistische manier. Folteringen, epidemieën, moord en doodslag passeren de revue. De scènes die worden uitgebeeld hebben wel wat weg van de Fata Morgana in de Efteling.

Bereikbaarheid

Mdina is goed te bereiken met de bus vanuit Valletta. Buslijnen 51 52 en 53 gaan naar de stad. De stad torent al van verre uit boven het landschap en is dus moeilijk te missen. Dit geldt natuurlijk ook voor wanneer je met een huurauto naar de stad rijdt. In dat geval kun je het beste parkeren op één van de twee parkeerplaatsen die tussen Mdina en Rabat liggen. De loopafstand tot Mdina Gate is vanaf daar erg kort.

Plattegrond van Mdina

plattegrond van MdinaGoogleZoeken met Google Foto's zoeken met Flickr Zoeken met Google en Flickr