Buskett Gardens en het Verdala palace

Verdala PalaceVerdala Palace.

Hoewel er op Malta weinig groen is te vinden, bestaat er toch een bos op Malta. Dit zijn de zogenaamde Buskett Gardens; ook wel Boschetto genoemd. Die naam betekent 'klein bos'. Je vindt de Buskett Gardens in een dal bij het Verdala Palace. Dit paleis werd op één van de hoogste punten van het eiland gebouwd. Zowel het bos als de tuin zijn te vinden in het zuiden van Malta op ongeveer twee kilometer ten zuiden van Rabat.

De tuinen

De Buskett Gardens zijn eigenlijk geen tuinen, zoals het woord 'gardens' doet vermoeden. Het is eigenlijk gewoon een klein bos. Ook tuinen zijn op Malta te vinden. De beste voorbeelden daarvan zijn te vinden in Floriana. Ondanks dat het bos niet veel groter is dan het Vondelpark in Amsterdam, is er een grote variëteit aan bomen, zoals sparren, dennen, cipressen, mimosa's, essen, eiken en olijfbomen te vinden. Verder groeien er verschillende soorten fruitbomen, struiken en is er een wijngaard. Het bos werd aangelegd door de Johannieters. Zij gebruikten het om in te jagen. Voor die activiteit werden er allerlei wilde beesten in het bos losgelaten, zodat belangrijk bezoek zich kon vermaken met de jacht. Tegenwoordig hoef je niet bang meer te zijn groot wild tegen te komen. Behalve vogels leven er weinig dieren in het bos. Voor de vogels is het bos erg belangrijk. Op geen andere plaats op Malta is namelijk zoveel nestmateriaal beschikbaar als in de Buskett Gardens. Op zondagen komen veel Maltezers naar Buskett Gardens om er te barbecueën en te picknicken. Ze gebruiken daarvoor een plein aan het uiteinde van het park. Hier zijn onder andere een natuurlijke waterbron en een kleine grot te vinden. Ondanks dat het woud niet erg groot is, is het mogelijk er leuke wandelingen te maken.

Verdala Palace

Boven de Buskett Gardens en een groot gedeelte van Malta torent het Verdala Palace uit. Dit was het paleis van de Franse grootmeester Fra Hughes Loubens de La Verdalle. Het werd naar ontwerp van Gerolamo Cassar gebouwd rond het jaar 1586. Het paleis is enigszins gefortificeerd: op de vier hoeken staan uitkijktorens. Het motto van de La Verdalla was: cadant curae loco (mogen de zorgen van deze plaats wijken) en dat liet hij op alle mogelijke manieren blijken. Bijvoorbeeld door te pronken met al zijn rijkdommen. Hoewel de La Verdalle er een Bourgondische levensstijl op nahield, ging hij uiterst sadistisch om met zijn personeel. Veel van zijn personeelsleden pleegden zelfmoord in de gracht rond het paleis uit angst door de grootmeester gemarteld te worden. En in de dikke muren zijn donkere cellen gebouwd, waarin gevangenen op barbaarse wijze zaten opgesloten. Er zijn zelfs resten gevonden van een ingemetseld slachtoffer.

Het paleis beschikt over een eigen spook; the Blue lady. Volgens de overlevering zou één van de ridders in het paleis een heimelijke verhouding hebben gehad met een jonge vrouw, die om in het donker niet herkend te worden altijd in een donkerblauw gewaad gekleed ging. De ridder verborg haar in een kamertje in een toren. Toen de relatie stukliep, sloot de ridder haar daar op. Uit pure wanhoop sprong zij vervolgens uit het raam haar dood tegemoet, maar het schijnt dat haar geest nog steeds rondwaart in het paleis.

Tegenwoordig wordt het paleis door de president van Malta gebruikt als zomerresidentie. Het prachtige interieur en de omgeving van het paleis maken dat het paleis ideaal is voor het ontvangen van belangrijke buitenlandse gasten. Door deze bestemmingswijziging is het gebouw helaas niet meer te bezichtigen zonder speciale vergunning.

Bereikbaarheid

Het woud en het paleis zijn redelijk eenvoudig te bereiken met de bus vanuit Rabat / Mdina. Buslijn 202 rijdt vanaf de Interchange tussen die plaatsen naar Buskett Gardens. Vanuit Valletta kan het beste gereisd worden met de buslijnen 51 52 of 53. Dan kan er te Rabat worden overgestapt naar lijn 202. De Buskett Gardens zijn tevens lopend te bereiken vanuit Rabat. De wandeling is ongeveer twee kilometer lang en neemt ongeveer 40 minuten in beslag. Een bezoek aan Buskett Gardens is prima te combineren met een bezoek aan de Dingli Cliffs. Deze zijn te voet bereiken of eventueel met bus 202. Het gemakkelijkst zijn de Gardens te bereiken met een huurauto. Hiervoor kan het beste eerst naar Rabat worden gereden en van daaruit in zuidelijke richting naar Buskett Gardens.Google