woensdag 16 juli 2008

Staking dag 3

Ook vandaag was er geen busverkeer op Malta. De problemen lijken zich te verergeren en de acties van de chauffeurs krijgen een steeds asocialer karakter. De chauffeurs trekken zich niets aan van een oproep van de regering om niet al het transport onmogelijk te maken. Daardoor was het vervoer van gehandicapten en bejaarden vandaag niet mogelijk en is het nog onduidelijk of er deze week begrafenissen door kunnen gaan.

Om te begrijpen hoe het komt dat de chauffeurs zich zo asociaal opstellen is het wellicht handig om wat te vertellen over de achtergrond van de chauffeurs. Veel Maltezers kijken neer op de buschauffeurs. Ze hebben weinig onderwijs genoten, verdienen niet veel en nu lijken ze ook nog eens zwaar getroffen te worden door maatregelen van de overheid. De rest van de Maltezers zijn nauwelijks geïnteresseerd in hun lot. De chauffeurs dachten sterk te staan in hun actie, maar de ene na de andere organisatie veroordeeld de acties. De chauffeurs hebben inmiddels wel door dat ze naast de pot piesen met hun staking. Het geweld en andere ordeverstorende acties komen meer voort uit frustratie dan dat ze zinvol zullen zijn.

Het gevolg is dat toeristen nauwelijks iets zien van het eiland en dat is negatieve reclame voor de toeristenbranche. Ook grote groepen taalstudenten worden getroffen door de staking. Sommigen van hen moeten kilometers door de hitte lopen om lessen te kunnen volgen en alle excursies voor hen zijn afgelast. De taalscholen vrezen ervoor dat ze niet het onderwijs kunnen bieden dat zij de studenten beloofd hebben. Gelukkig zijn sommige Maltezers behulpzaam en bieden ze aan de leerlingen met hun eigen auto naar de scholen te brengen. Ook veel gastgezinnen doen dat voor hun gasten. Dit is niet zonder gevaar, want als de chauffeurs hier lucht van krijgen koelen ze hun woede ook op de auto’s van de mensen die helpen.

Een groot compliment moet gemaakt worden voor Air Malta. Deze luchtvaartmaatschappij zet zich volledig in voor alle passagiers die in Malta aankomen. Niet alleen voor de eigen klanten, maar ook voor de klanten van de andere maatschappijen. Ze regelen transfers en zetten extra personeel in om mensen juist te informeren. Als je niet op tijd op het vliegveld kunt komen en je vlucht al vertrokken is, wordt je gratis overgeboekt op een vlucht van Air Malta, ook al heb je bijvoorbeeld een veel goedkoper ticket bij Ryanair geboekt. Een ongekend stukje service! Mocht het je overigens overkomen, dan kun je je melden bij check-in desk 13 op het vliegveld.

De stakingen zullen ook donderdag doorgaan. Wij verwachten voor het weekend geen oplossing voor het conflict.

Labels: , ,

dinsdag 15 juli 2008

Staking (vervolg)

De busstaking op Malta lijkt voorlopig niet te zijn opgelost. Er zijn verschillende incidenten geweest. Politieagenten zijn aangevallen toen zij de weg vrij wilden maken voor ‘zwarte taxi’s’, journalisten zijn aangevallen, er is 's nachts geprotesteerd bij het huis van de minister van transport, wegen zijn gebarricadeerd en een chauffeur van een touringcar, die toeristen wilde oppikken, is mishandeld. Ook zijn er chauffeurs geweest die collega’s die rijden voor nooddiensten – van en naar ziekenhuizen – hebben aangevallen en hebben ze de sleutels van de voertuigen gepikt. Werkwillende chauffeurs worden geïntimideerd, bedreigd en soms zelfs mishandeld.

De 6000 toeristen die vandaag met het vliegtuig aankwamen hebben allemaal hun hotel kunnen bereiken. De directie van het vliegveld heeft met kunst en vliegwerk voldoende vervoer bij elkaar kunnen krijgen. Door de inzet van een grote politiemacht is het vervoer redelijk vlekkeloos verlopen. Ook vertrekkende passagiers zouden allemaal hun vliegtuig bereikt hebben.

De toeristen die per cruise naar Malta kwamen hebben het minder getroffen. Zo moesten de passagiers van het enorme schip ‘Norwegian Gem’ lopend naar, het weliswaar dichtbijgelegen, Valletta en waren alle activiteiten van hun excursieprogramma geschrapt.

Hoe het verder zal gaan met de staking en hoe lang het nog gaat duren is onbekend. De federatie van buschauffeurs en de overheid bestoken elkaar met beschuldigingen en vrijwel iedereen bemoeit zich ermee. De situatie zou kunnen verergeren wanneer chauffeurs wegen gaan versperren, of wanneer de staking overslaat op andere sectoren. Veel sympathie hebben mensen met een handeltje echter niet voor de acties.

Op dit moment hebben wij weinig zicht op de vorderingen. We kunnen ons echter nauwelijks voorstellen dat er morgen (woensdag) bussen zullen rijden.

Labels: ,

zondag 13 juli 2008

Staking


De kans bestaat dat de bussen op Malta op maandag 14 juli gaan staken. Grofweg betreft het een protest tegen de liberalisering van het openbaar vervoer in Malta.

De chauffeurs zijn bang dat een nieuw licentiesysteem hun het brood gaat kosten. Zoals op onze website (hier) valt te lezen, bezitten vrijwel alle chauffeurs hun eigen bus en vormt die hun bedrijfje. Doordat Malta is toegetreden tot de EU moeten er op dit vlak aanpassingen worden gemaakt. In feite zijn de chauffeurs bang dat een grote partij, zoals Arriva, de licentie voor geheel Malta in de wacht sleept en dat zij daardoor hun baan of inkomsten verliezen.

Er wordt opgeroepen niet te staken. Maar, voor zover wij het kunnen bekijken zal de federatie van buschauffeurs de staking gewoon door laten gaan. Morgen om 5:30uur wordt daartoe het besluit genomen.

UPDATE (Maandag 14 juli): De staking is toch doorgegaan. Helaas worden toeristen hier de dupe van. In de pers wordt de federatie van buschauffeurs voor mafia uitgemaakt en van alle kanten wordt de actie bekritiseerd. Omdat de chauffeurs tijdens de staking wel, tegen extra betaling, mensen naar de grote bedrijven willen brengen heeft de regering de subsidie (60.000 euro per dag) stopgezet. Wanneer de staking voorbij is weten wij ook niet. We hopen dat het snel over is.

UPDATE (Maandag 14 juli 20:00uur): Ook morgen zullen de bussen staken. Mensen die op Malta zijn hebben wellicht begrepen dat er noodroutes zijn waarop kleine busjes zullen rijden. Dat was inderdaad het plan. Echter hebben de chauffeurs die op deze routes zouden rijden nu besloten dat niet te doen. De eigenaars van de busjes zijn namelijk bang voor de veiligheid van de chauffeurs en voor eventuele schade van de lijnbuschauffeurs. Onhandig is ook dat vanaf morgen veel van de bussen die de transfers van en naar het vliegveld uitvoeren en de bussen die gebruikt worden bij de excursies niet meer zullen rijden... We proberen u zo snel mogelijk op de hoogte te stellen van de vorderingen.

Labels: ,