zondag 13 juli 2008

Staking


De kans bestaat dat de bussen op Malta op maandag 14 juli gaan staken. Grofweg betreft het een protest tegen de liberalisering van het openbaar vervoer in Malta.

De chauffeurs zijn bang dat een nieuw licentiesysteem hun het brood gaat kosten. Zoals op onze website (hier) valt te lezen, bezitten vrijwel alle chauffeurs hun eigen bus en vormt die hun bedrijfje. Doordat Malta is toegetreden tot de EU moeten er op dit vlak aanpassingen worden gemaakt. In feite zijn de chauffeurs bang dat een grote partij, zoals Arriva, de licentie voor geheel Malta in de wacht sleept en dat zij daardoor hun baan of inkomsten verliezen.

Er wordt opgeroepen niet te staken. Maar, voor zover wij het kunnen bekijken zal de federatie van buschauffeurs de staking gewoon door laten gaan. Morgen om 5:30uur wordt daartoe het besluit genomen.

UPDATE (Maandag 14 juli): De staking is toch doorgegaan. Helaas worden toeristen hier de dupe van. In de pers wordt de federatie van buschauffeurs voor mafia uitgemaakt en van alle kanten wordt de actie bekritiseerd. Omdat de chauffeurs tijdens de staking wel, tegen extra betaling, mensen naar de grote bedrijven willen brengen heeft de regering de subsidie (60.000 euro per dag) stopgezet. Wanneer de staking voorbij is weten wij ook niet. We hopen dat het snel over is.

UPDATE (Maandag 14 juli 20:00uur): Ook morgen zullen de bussen staken. Mensen die op Malta zijn hebben wellicht begrepen dat er noodroutes zijn waarop kleine busjes zullen rijden. Dat was inderdaad het plan. Echter hebben de chauffeurs die op deze routes zouden rijden nu besloten dat niet te doen. De eigenaars van de busjes zijn namelijk bang voor de veiligheid van de chauffeurs en voor eventuele schade van de lijnbuschauffeurs. Onhandig is ook dat vanaf morgen veel van de bussen die de transfers van en naar het vliegveld uitvoeren en de bussen die gebruikt worden bij de excursies niet meer zullen rijden... We proberen u zo snel mogelijk op de hoogte te stellen van de vorderingen.

Labels: ,

0 reacties:

Een reactie plaatsen

Links naar dit bericht:

Een koppeling maken

<< Startpagina