maandag 22 september 2008

Baby op reis.

In ons gastenboek stelde Freya vragen over het meenemen van een peuter op haar vakantie naar Malta. De vragen van Freya gaan voornamelijk over of het gebruiken van een buggy op de toeristische locaties handig is of dat ze haar eenjarige kind beter in een draagzak mee kan nemen. Reden voor ons om daar op deze plaats wat aandacht aan te besteden.

Het meenemen van een buggy en babyspullen in het vliegtuig kan kosteloos tot een gewicht van 10 kilo per meereizend kind bij Transavia. Bij Air Malta is het meenemen van een buggy gratis ongeacht het gewicht. Er bestaat dus eigenlijk geen reden om de buggy thuis te laten. Je kunt dan op Malta per dag bekijken of je de buggy gaat gebruiken of de draagzak. Je moet het meenemen van de buggy wel van tevoren melden aan de luchtvaartmaatschappij waarmee je gaat vliegen. Meestal kun je dat bij de boeking doen. Het vervoer van een buggy op Malta zal wat problematischer zijn. In de meeste oude bussen is het zelfs onmogelijk een buggy mee te nemen als deze niet volledig opgeklapt is.

Door ingrijpen van de EU en de overheid van Malta raakt het land steeds beter ingesteld op rolstoelgebruikers. Daardoor zijn bijvoorbeeld de trottoirs, musea en overheidsgebouwen steeds beter toegankelijk voor hen. Als ouder met een buggy profiteer je hier natuurlijk ook van. Waar de regering niets aan kan doen is het feit dat veel steden op heuvels zijn gebouwd. Sommige straten in steden zijn dermate steil dat een wandeling met een buggy geen pretje zal zijn. In de kleinere straten van Valletta zitten soms zelfs traptreden. De meeste bezienswaardigheden in Valletta bevinden zich echter langs de 'Republic Street' en deze straat loopt over de rug van de heuvel waarop de stad is gebouwd. Daardoor is de straat volledig vlak, zodat je er met de buggy gemakkelijk kunt wandelen. Zodra je een zijstraat inslaat, zal dat met een buggy snel problemen opleveren.

Een wandeling langs de boulevard, die helemaal vanuit Paceville via Sliema naar Msida loopt, is goed te doen met een buggy. Ook op andere plaatsen kun je prima wandelen. Bijvoorbeeld in Marsaxlokk. Andere steden zijn moeilijker te bereiken met een buggy. In Mdina kun je eventueel met een buggy komen, maar een draagzak zal handiger zijn. De af te leggen afstanden in deze stad zijn niet zo groot. Dus het gebruik van een draagzak zal niet enorm oncomfortabel zijn.

Bij andere factoren die het gebruik van een buggy kunnen bemoeilijken, denken we aan de soms zanderige ondergrond en de hoge drempels in historische gebouwen. Dat lijken ons echter geen redenen om de buggy thuis te laten. Eigenlijk zijn er op Malta geen plaatsen waar wij nooit mensen met een buggy gezien hebben. Net als in Italie zijn op Malta moeders bovendien erg belangrijk in het dagelijks leven. Hoewel er ook horken tussen zitten, zijn de mensen op Malta vaak overdreven behulpzaam en respectvol voor moeders met kleine kinderen. Profiteer daar lekker van!

Labels: , , ,