Eddie Fenech Adami

Eddie Fenech AdamiEddie Fenech Adami

Dr. Eddie Fenech Adami was van 4 april van het jaar 2004 tot 4 april 2009 de zevende president van Malta. Hij werd opgevolgd door George Abela. In feite vervult de president van Malta slechts een ceremoniële functie. Adami kreeg deze functie door zijn verdiensten als politicus en premier van Malta.

Adami werd geboren op 7 februari van het jaar 1934 in Birkirkara. Hij was zoon van een douanebeambte. Na zijn jeugd volgde hij aan de Universiteit van Malta (L-Università ta' Malta) de opleidingen economie en rechten.

Nadat Adami in het jaar 1959 afstudeerde aan de universiteit, besloot hij zich aan te sluiten bij de christen democratische Partit Nazzjonalista. Nadat hij eerder functies op de achtergrond vervulde, werd hij in het jaar 1969 parlementslid voor deze partij. Toen dr. George Borg Olivier in het jaar 1977 aftrad als partijleider van de PN, volgde Adami hem op. Als partijleider werkte Adami aan het sociale gezicht van de partij. Ook wilde hij de partij een jonger imago geven. Zijn manier van besturen sloeg erg aan bij de bevolking van Malta. Bij de verkiezingen van het jaar 1981 kreeg de PN dan ook de meeste stemmen. Doordat echter niet de meeste zetels in het parlement werden behaald, werd Adami geen premier.

In het jaar 1987 kreeg de PN wederom de meeste stemmen en ook in 1992, 1998 en 2003 was dat onder leiding van Adami het geval. Door enkele constitutionele wijzigingen werd gegarandeerd dat de partij met de meeste stemmen ook daadwerkelijk de meeste zetels in het parlement kreeg. Hierdoor kon Adami in 1987 voor het eerst premier van Malta worden.

Als premier leidde hij het land door een aantal grote veranderingen. De oude socialistische structuur werd vaarwel gezegd en er werd gewerkt aan een land dat voldeed aan de moderne westerse maatstaven. De infrastructuur van het land werd zeer grondig verbeterd, de handel werd geliberaliseerd en semioverheidsinstellingen, zoals banken, de post en telecommunicatiemaatschappijen werden geprivatiseerd.

Tussen 1996 en 1998 was de PN weer een oppositiepartij. Adami was leider van de oppositie. In september van 1998 werd hij echter weer tot premier gekozen. In deze regeertermijn stond het lidmaatschap van de Europese Unie centraal. Al in 1990 werd het lidmaatschap van de Europese Unie aangevraagd. Dit was zeer tegen de wil van zijn politieke rivaal dr. Dom Mintoff van de Labour Party, die tegen lidmaatschap van de EU was. Uiteindelijk trok Adami toch aan het langste eind. Tijdens de volgende regeerperiode (vanaf 2002) werd middels een volksreferendum besloten dat Malta lid zou worden van de EU. Op 16 april van het jaar 2003 werden de verdragen waarin toetreding tot de EU werd geregeld ondertekend. Vanaf 1 mei 2004 maakt Malta daardoor deel uit van de Europese Unie.

Vlak voor Adami zeventig werd, besloot hij het voorzitterschap van de PN op te zeggen. Dat gebeurde op 7 februari 2004. Op 23 maart 2004 gaf hij tevens het premierschap en zijn parlementszetel op. Hij werd opgevolgd door Dr. Lawrence Gonzi. Ruim een week later werd Adami vervolgens benoemd tot president van Malta.

Zoals gezegd betreft het presidentschap van Malta feitelijk een ceremoniële functie. Adami verkeert in goede gezondheid. Hij is, op 27 Juni van jaar 1965, getrouwd met Mary nee Sciberras. Samen kregen zij maar liefst vijf kinderen; John, Beppe, Michael, Maria en Luigi. Mary Fenech Adami overleed op 8 juli 2011 op 77-jarige leeftijd, nadat zij enkele dagen eerder werd getroffen door een hartaanval.GoogleZoeken met Google Foto's zoeken met Flickr Zoeken met Google en Flickr