Lawrence Gonzi

Dr. Lawrence GonziDr. Lawrence Gonzi

Dr. Lawrence Gonzi is een oud minister-president (Prim Ministru) van Malta. Hij bekleedde die functie tot het verlies van de verkiezingen op 9 maart 2013. Naast zijn functie van minister-president was Gonzi tevens minister van financiën van de republiek en leider van de christendemocratische Partit Nazzjonalista. Als minister-president volgde hij Dr. Eddie Fenech Adami op, die op 23 maart van het jaar 2004 zijn premierschap opzegde en president van de republiek werd.

Gonzi werd geboren in Valletta op 1 juli van het jaar 1953. Na zijn jeugd studeerde hij rechten aan de universiteit van Malta. In het jaar 1975 behaalde hij zijn doctoraat, waarna hij advocaat werd. Tevens was Gonzi erg actief binnen de katholieke kerk. Van daaruit hield hij zich bezig met de belangen van gehandicapten en de geestelijke gezondheidszorg. Vanaf het jaar 1989 werkte hij als bedrijfsjurist bij de Mizzi Organisation, een grote Maltese financiële- en handelsonderneming. Hij werkte daar tot het jaar 1997.

De eerste keer dat Gonzi meedeed aan de verkiezingen was in het jaar 1987. Deze verkiezingen werden gewonnen door de politieke tegenstander van de Partit Nazzjonalista; de Labour Party. Ondanks dat de partij die hij aanhing verloor, werd hij in het jaar 1988 wel gekozen tot woordvoerder van de Partit Nazzjonalista in het huis van afgevaardigden. Die functie vervulde hij tot 1996.

In het jaar 1996 deed Gonzi nogmaals mee aan de verkiezingen. Naar aanleiding van de verkiezingsuitslag werd hij benoemd als schaduwminister van sociale zaken. Ook binnen zijn partij kreeg hij enkele belangrijke functies. De belangrijkste functie bleef echter in handen van Eddie Fenech Adami, die partijleider bleef.

Bij de verkiezingen in september van het jaar 1998 had Gonzi wederom succes. Hij werd minister van sociale zaken en leider van het huis van afgevaardigden. Bovendien kreeg Gonzi meer macht. Hij kreeg de functie van vicevoorzitter binnen de partij. Ook wees Adami hem als vicepremier aan. Na de verkiezingen in 2004 werd Gonzi minister van financiën. Doordat Adami het premierschap opzegde, in maart van het jaar 2004, werd Gonzi tevens minister-president van Malta. Daarnaast werd hij de partijleider van de PN. Tijdens de periode waarin Gonzi regeerde, had Malta te maken met een kwakkelende economie. Veel grote Maltese ondernemingen konden de concurrentie met het buitenland niet langer aan. Ook trad Malta in de periode toe tot de EU en voerde het de euro in. Na de verloren verkiezingen van 9 maart 2013 kwam er een eind aan het premierschap van Gonzi. Hij werd op 11 maart 2013 opgevolgd door Joseph Muscat van de MLP/Malta Labour Party (Partit Laburista). Na dit verlies kondigde Gonzi zijn vertrek uit de Maltese politiek aan.

Gonzi is getrouwd met Catherine nee' Callus. Samen kregen zij drie kinderen; David, Mikela en Paul.Google