woensdag 9 juli 2008

Haaien


In de gehele middellandse zee kunnen haaien voorkomen. Dus ook voor de kust van Malta zou je ze kunnen aantreffen. In feite bestaat de kans dat je een gevaarlijke haai tegenkomt echter bijna niet. Eén van de grootste grote witte haaien (Carcharodon Carcharias) die ooit is gesignaleerd werd wel voor de kust van Malta gevangen.

Op 17 april 1987 werd bij het eilandje Filfola een 7,14 meter lange witte haai gevangen. Dit werd lange tijd als de grootste witte haai ooit gezien. Uit later onderzoek van de BBC bleek echter dat de haai nooit langer dan 5,50 meter lang kon zijn geweest. Ook dat is vrij lang, omdat de wetenschap er van uit gaat dat dit soort haaien nooit langer dan 6 meter worden. De langste witte haai tot dan toe gemeten had een lengte van 6,40 meter en werd gevangen bij Cuba. Drie verschillende marine-instituten erkennen de lengte van de grootste haai op Malta wel. Dat de Maltese haai groot was, staat in ieder geval vast.

De haai werd gevangen door visser Alfredo Cutajar, welke viste vanuit het haventje van Wied-iz-Zurrieq. Alfredo was die dag gaan vissen op tonijn en zwaardvis. Daartoe had hij kabels met 25 centimeter lange haken uitgeworpen. Rond 5 uur in de ochtend zag hij één van de drijvende tonnen, die aan de kabels bevestigd waren, onderdompelen. Alfredo had door dat hij een grote prooi beet had, welke hij niet vanaf zijn 5 meter lange bootje binnen kon halen. Daarom seinde hij een grotere boot aan. Deze kwam hulp verlenen bij het binnenhalen van de kabel. Pas toen werd duidelijk dat er een gigantische haai aan de kabel zat. Omdat de haven van Wied-iz-Zurrieq te klein was om de haai op de wal te krijgen werd naar Marsaxlokk uitgeweken. Eenmaal op de kade werd het beest opengesneden. In de maag trof een arts onder andere een 2 meter lange blauwe haai, een 2.5 meter lange dolfijn en een zeeschildpad aan. De witte haai was een vrouwtje van ongeveer 25 tot 30 jaren oud. Ze woog ruim 3 ton.

Overigens worden er tegenwoordig in de middellandse zee nog steeds witte haaien gesignaleerd. Begin juli 2005 werd er voor de kust van Kroatië (dat weliswaar aan de Adriatische zee ligt) nog een witte haai met een lengte van ruim 4 meter gesignaleerd. En in het begin van juni van 2005 werd er nog een 4 meter lange makreelhaai gevangen in de omgeving van Malta.

Dat er haaien in de omgeving van Malta voorkomen is overigens geen reden om bang te worden. Er zijn slechts twee aanvallen van haaien rond Malta gedocumenteerd. De laatste daarvan was op 20 juli 1956. Hierbij werd Engelsman Jack Smedley aangevallen door een 5 meter lange haai. In 1890 kwamen twee vissers om, nadat zij werden aangevallen door een witte haai. Op het Internet zijn moderne kleurenfoto's te vinden van reuzenhaaien voor de kust van Malta. Vrijwel al deze foto's zijn nep. Verschillende pogingen om haaien te filmen voor de kust van Malta mislukten zelfs, omdat zelfs de professionals de dieren niet konden vinden.

Labels: ,