Azure Window

Het voormalige Azure Window te DwejraHet voormalige Azure Window

Het 'Azure window' (It-Tieqa Żerqa) was een gat in de kliffen van Dwejra Bay op het eiland Gozo. De naam 'Azure Window' had het te danken aan de azuurblauwe kleur van de zee die rondom de natuurlijke rotsformatie en door het gat te zien was. Om ongeveer 9:40uur in de ochtend van 8 maart 2017 (Internationale Vrouwendag) stortte de ongeveer 28 meter hoge rotsformatie volledig in tijdens een al dagen aanhoudende storm, waardoor de populaire toeristische attractie niet meer bestaat.

De rotsen bestonden uit een koraalachtig soort kalksteen waarin ongeveer 500 jaar geleden een gat onstond. Dit gebeurde na het instorten van kalksteengrotten, onder invloed van de wind en het (soms) ruige zeewater. Sindsdien is de omvang van het gat, als gevolg van erosie, steeds toegenomen. Vooral in de (pakweg) 30 jaren voor het instorten leken de elementen de rotsformatie in een verwoestende greep te hebben.

Het bezwijken van de formatie

De restanten van het verdwenen Azure WindowDe restanten van het verdwenen Azure Window

Er gingen al tientallen jaren verhalen de ronde dat het dak van het Azure window op het punt stond in te storten. Dat is niet vreemd, omdat het gat rond 1980 veel kleiner was en de overbrugging ruim tweemaal zo dik. Van volledig bezwijken leek echter nog geen sprake te zijn. Wel bleek op 17 april 2012 dat in de dagen ervoor een deel van de 'pilaar' in zee moest zijn gestort. Het ging om een stuk aan de binnenkant van de pilaar, vlak onder de overkapping. Hier bevond zich een kleine grot, waardoor waaghalzen naar boven klommen om vervolgens in zee te springen. In het vroege voorjaar van 2015 bemerkten wij tevens dat er voor het eerst een grote scheur zichtbaar was in het midden van de 'overkapping'. Geologen verklaarden in 2016 dat het 'raam' nog wel tot minstens zou 2030 blijven bestaan, maar dat menselijk ingrijpen noodzakelijk zou zijn om de formatie te behouden. Deze deskundigen baseerden hun bevindingen voornamelijk op de staat van de overkapping. Op 8 maart 2017 was het echter de basis van de pilaar die tijdens een storm volledig bezweek en samen met de rest van de formatie in zee stortte.

Het Azure Window in 1880 door fotograaf Richard EllisHet Azure Window in 1880

Een bezoek

Bij harde wind vormt de zee een onrustige, kolkende, deinende, woeste, wit met blauwe massa en breken de golven op spectaculaire wijze tegen de rotsen aan. Bij kalme zee kon er prima gezwommen worden in het water rondom de plek waar het Azure window stond. Over de scherpe rotsen kan het moeilijk zijn de zee te bereiken, maar er zijn wat trappen in de rotsen aangelegd en het zwemmen is er de moeite waard. Met behulp van een snorkelsetje, valt op eenvoudige manier bijzonder veel te zien van het prachtige onderwaterleven ter plaatse. Er zwemmen tientallen verschillende soorten vissen rond. Let echter wel op voor de zee-egels. Het is bij kalm weer tevens mogelijk een rondvaart door het gebied van de Azure window te maken vanuit de nabij gelegen Inland Sea.

Het Azure Window te Dwejra bij storm

Links van de resten van het Azure window zijn rotsen aanwezig waarvandaan de rotsformatie mooi gefotografeerd kon worden. Hier zijn op sommige plekken trappen aangelegd, waardoor het minder moeilijk is een plekje voor een mooi kiekje te vinden. Door de grote hoeveelheden toeristen die het gebied bezoeken, worden echter wel de aldaar aanwezige fossielbedden en jonge vegetatie aangetast.

Het betreden van de rotsen boven het Azure window was vrij eenvoudig, maar niet toegestaan. Grote borden waarschuwden voor gevaar en verzochten mensen die de rots toch beklommen om dan alsjeblieft geen stenen en rotzooi naar beneden te werpen, omdat er soms boten onderdoor voeren. Sinds het eind van 2016 stond er tevens een flinke boete op het betreden van het dak.

Een rotsformatie als het Azure window was niet uniek op Gozo. Bij Wied il-Mielah, ten noorden van Ghammar, is een soortgelijke formatie (een groot gat in een rots) te vinden. Helaas is deze locatie veel minder fotogeniek. Ons is het in elk geval niet gelukt een toonbare foto van het gat te maken. Sinds het instorten van het Azure Window, is het grootste door erosie ontstane gat in een rots in Europa te vinden bij het Tsjechische plaatsje Hřensko, net over de grens bij het Duitse Dresden. Dit gat heet Pravčická brána (foto).

Bereikbaarheid

De resten van het Azure window zijn te vinden aan de westkust van Gozo in het Dwejra Heritage Park. Het ligt op ongeveer vijf kilometer van Victoria. De plaats is bereikbaar met bus 311 vanuit Victoria.

Filmpje

Dat het niet altijd mooi weer is rondom het Azure Window, bewijst het onderstaande filmpje dat we op de locatie maakten.

Een tweede filmpje dat wij maakten is via deze link op Youtube te zien.



Google



Zoeken met Google Foto's zoeken met Flickr Zoeken met Google en Flickr