woensdag 13 augustus 2008

Olympische spelen (2)


Inmiddels zijn alle zes Maltese atleten in actie gekomen op de olympische spelen. Helaas heeft dit voor Malta geen medailles opgeleverd.

William Chetcuti werd achtste bij het schieten op de double trap.

Marcon Bezzina verloor haar eerste partij bij het judo in de categorie -63 kg. met twee Waza-ari's van de Algerijnse Saidi Kahina, die in de partij daarna van de Nederlandse bronzen medaillewinnares Elisabeth Willeboordse verloor.

Madeleine Scerri verbeterde haar persoonlijk en nationaal record op de 100 meter vrije slag met 14 honderdsten tot 57,97s. Na de series stond ze 45ste en dat was niet genoeg om door te gaan naar de halve finales.

Ryan Gambin wist zich zich niet te plaatsen voor de halve finales op de 100 meter vlinderslag. Hij verbeterde wel het nationaal record naar 53,70s; ruim een halve tel sneller dan het oude record. Na de series stond Gambin op een 48ste plaats.

Charlene Attard werd op de 100 meter sprint zesde in haar serie. Ze noteerde een tijd van 12,20s. Daarmee benaderde ze haar persoonlijk record niet en kwalificeerde zij zich niet voor de halve finales ; een teleurstellend optreden dus.

Nicolai Portelli deed mee aan de 200 meter sprint en deed het daarbij niet erg goed. Met een tijd van 22,31s werd hij niet alleen ruim laatste in zijn serie, maar deed hij het ook slecht in het algemeen klassement. Slechts 1 van de 62 atleten die de finish haalden, deed het minder goed. Het PR van Portelli lag op 22,11s.

Labels: ,

zondag 10 augustus 2008

Olympische spelen


Waar het voor Nederland vooral de vraag is hoeveel medailles de afvaardiging op de olympische spelen in Beijing gaat halen, is het voor Malta vooral de vraag of er überhaupt medailles gehaald gaan worden, want voor Malta lijkt de olympische gedachte van ‘meedoen is belangrijker dan winnen’ het belangrijkst te zijn.

Malta heeft zes jonge atleten afgevaardigd naar de spelen. Vlaggendrager bij de opening was judoka Marcon Bezzina (22). Zij doet mee in de klasse onder de 63 kilo. Vier jaar geleden in Athene wist zij geen potten te breken en lag ze er in de eerste partij al uit. Het meest kansrijk voor een medaille is outsider William Chetcuti (23) die meedoet aan de ‘double trap’ bij het schieten. Hij stond enkele malen op het podium bij verschillende internationale toernooien en is wereldrecordhouder bij de junioren op dit onderdeel van het kleiduivenschieten. Bij het zwemmen doen twee atleten uit Malta mee: De van oorsprong Australische yan Gambin (23), met een PR van 54.34 (tegen een WR van 50.40) is vrijwel kansloos op de 100 meter vlinderslag en bij de vrouwen Madeleine Scerri (19) op de 100 meter vrije slag (PR 58,11/ WR 52,88). Er zijn eveneens twee deelnemers aan het onderdeel atletiek: Charlene Attard (21) op de 100 meter sprint en bij de mannen doet Nicolai Portelli (26) mee op de 200 meter.

Zoals gezegd zijn er geen reële kansen op medailles voor Malta. Toch zijn de atleten met sportieve doelen naar de spelen vertrokken. Ze richten zich vooral op het verbeteren van de nationale records, die ze vrijwel allemaal op hun onderdeel al in handen hebben...

Labels: ,