vrijdag 10 oktober 2008

De banken van Malta (kredietcrisis)

Nu de hele financiele wereld in de ban is van de kredietcrisis, zou je verwachten dat ook Malta hard getroffen wordt. Malta is immers, net als IJsland, een klein land waar een substantieel deel van de beroepsbevolking in de dienstensector werkzaam is. Dat klopt inderdaad!

In tegenstelling tot de banken in IJsland, hebben de banken op Malta echter geen risicovolle leningen uitstaan, waardoor het gevaar grotendeels aan de banken voorbij gaat. De banken werden altijd beschreven als 'saai', omdat ze niet stunten op de markt. Daarvan profitieert Malta nu.

Net als veel andere landen (zoals Nederland) garandeert de Maltese overheid sinds kort de spaartegoeden tot 100.000 euro. De overheid zegt dat die maatregel eigenlijk niet nodig is. De banken zijn meer dan save. Bij elkaar hebben mensen 8.5 miljard euro op een Maltese bankrekening staan. Dat is bijna twee keer zoveel als het BBP van het land. Veel Maltezers hebben naast hun Maltese bankrekening ook een rekening in het buitenland. Hoe veilig dat geld is, is natuurlijk afhankelijk van welke bank het betreft.

Labels: