maandag 5 april 2010

De Paus op bezoek in Malta


Op 17 en 18 april 2010 zal Paus Benedictus XVI (geboren als de Duitser Joseph Ratzinger) Malta bezoeken. Het bezoek staat in het teken van een gebeurtenis die 1950 jaar geleden zou hebben plaatsgevonden. Toen zou de apostel Paulus schipbreuk hebben geleden nabij Malta.

Een zeer groot deel van de Maltezers (meer dan 90%) is katholiek. Voor hen is het een ware happening dat het hoofd van de katholieke kerk bij hen op bezoek komt. Men heeft na maanden soebatten een programma voor de Paus kunnen opstellen. Veel pastoors waren boos omdat de Paus hun dorp niet aandoet tijdens het bezoek. Daarnaast moesten ook veel wegen worden opgeknapt, zodat de Paus niet door de vele kuilen in de weg hoeft te rijden.

Op 17 april komt de Paus laat in de middag op het vliegveld van Malta aan. Hij zal dan naar Valletta worden gebracht voor een bezoek aan president George Abela en andere hoogwaardigheidsbekleders. 's Avonds zal hij in Rabat een bezoek brengen aan de St. Paul-grot.

De volgende dag staat het belangrijkste onderdeel van het bezoek van de Paus op het programma: de mis op het Granaries-plein in Floriana. Hij zal daar het volk toespreken. Hierbij worden tienduizenden mensen verwacht. In de middag zal de Paus naar Kalkara gaan en vandaar zal hij een rondvaart maken die hem uiteindelijk brengt tot Valletta Waterfront, alwaar hij met een afvaardiging van de Maltese jeugd zal spreken. Amper 24 uur na zijn aankomst vertrekt de Paus weer richting Rome.

Tijdens het vervoer van de Paus worden langs de wegen grote aantallen mensen verwacht. De gekozen routes zijn niet de kortste, zodat alle mensen de Paus zouden moeten kunnen begroeten.

De voorganger van Benedictus, Johannes Paulus II, bezocht Malta tweemaal. De eerste keer was in mei 1990. Van 4 tot en met 9 mei 2001 maakte Johannes Paulus een pelgrimstocht in de voetsporen van de apostel Paulus. Hij bezocht toen Syriƫ, Griekenland en Malta. Ook destijds woonde de Paus de missen bij op het Granaries-plein in Floriana.

Overigens komen de bloemen, die tijdens de mis op het Granaries-plein te zien zijn, ook ditmaal uit Nederland.

Of de Paus zich tijdens zijn bezoek aan Malta zal uitspreken over de recente ophef over misbruikschandalen in de Katholieke kerk, valt te betwijfelen.

Labels: