woensdag 13 mei 2009

Eurovisie Songfestival


Waar de Nederlandse deelnemers aan het Eurovisie Songfestival, 'de Toppers', allerlei toeren uit moeten halen om het nieuws te halen en de mensen warm te maken voor het festival, hoeft de Maltese deelneemster geen enkele moeite te doen om de aandacht te trekken. Het festival is enorm populair op Malta en de mensen zitten aan de televisie gekluisterd om maar niets van het spektakel te hoeven missen. Zonder moeite te doen vormt zij dus het gesprek van de dag.

Voor Malta doet de obese zangeres Chiara mee. Het is de derde keer dat ze erbij is. Bij haar debuut in 1998 eindigde ze als derde, met het nummer 'The One That I Love'. In 2005 werd ze zelfs tweede, met het nummer 'Angel'. Na die prestatie ging het bergafwaarts met de resultaten voor Malta. Eerst was het publiekslieveling Fabrizio Faniello die in 2006 slechts 1 punt wist te verzamelen. Daarna waren het Olivia Lewis (2007) en Morena (2008) die de finale niet eens wisten te bereiken.

Door Malta is dit jaar het Engelstalige nummer 'What If We' ingezonden. Het is geschreven door de Belgen Marc Paelinck en Gregory Bilsen. In de eerste halve finales op dinsdag 12 mei wist Chiara haar plek in de finale veilig te stellen. In die finale treedt Chiara op als 14de van de 25 deelnemers.

Of ze haar eerdere prestaties in Moskou weet te evenaren is nog maar de vraag. Na de halve finales zijn de bewoners van Malta niet echt te spreken over het optreden. Ze noemen het liedje saai en het optreden een 'disaster'. Het was dan ook duidelijk te zien dat de zangeres zenuwachtig was. In de finale zal het beter moeten.

Bij de bookmakers is Noorwegen favoriet. Zij betalen ongeveer 7 tegen 5 uit. Voor Malta is het 25/1 en onze toppers lijken kansloos, gezien de quotering van 150/1.

Update: De inzending van Malta eindigde op een teleurstellende 22ste plaats in de finale.

Labels: , ,