maandag 19 januari 2009

Entropa


In het Justus Lipsiusgebouw - de zetel van de Raad van de Europese Unie te Brussel - werd vorige week het kunstwerk Entropa (foto) onthuld. Dit kunstwerk, van de Tsjechische kunstenaar David Cerný, werd gemaakt ter ere van het Tsjechische voorzitterschap van de EU en moet een Europa zonder grenzen uitbeelden.

Het kunstwerk deed nogal wat stof opwaaien, aangezien veel landen er niet al te vleiend op staan. De contouren van Nederland zijn bijvoorbeeld gevuld met golven waar bovenuit minaretten van Moskeeën steken, België bestaat uit een doos chocoladebonbons met een strik erom, Het Verenigd Koninkrijk werd helemaal vergeten en Duitsland werd gevuld met snelwegen in de vorm van een hakenkruis. Bulgarije, dat is afgebeeld als hurktoilet, kon de minste waardering voor het kunstwerk opbrengen. De Tsjechische minister van buitenlandse zaken bood inmiddels zijn excuses hiervoor aan.

Cerný deed alsof hij het kunstwerk had gemaakt samen met kunstenaars uit alle 26 EU-landen. Voor Malta zou dat ene Alexander Caruana zijn geweest. Na de onthulling moest Cerný toegeven dat hij het kunstwerk samen met vrienden in elkaar had geknutseld. Hij noemt het kunstwerk satirisch en wilde weten of de landen in Europa nog wel om zichzelf, en om de stereotypen die binnen Europa leven, kunnen lachen.

Bij het afbeelden van Malta werd de nadruk gelegd op het formaat van het land. Er staat een dwergolifantje op het landje afgebeeld. Deze 90 centimeter hoge olifantjes leefden duizenden jaren geleden op Malta, maar behalve de botten heeft niemand ze ooit gezien. Daarmee wordt de contradictie tussen 'zo groot als een olifant' en iets wat zo klein is dat niemand het ooit heeft gezien uitgebeeld.

Cerný staat bekend om zijn soms morbide humor, satirische en absurde kunstwerken. Hij
kwam eerder in het nieuws in 1991 (2 jaar na de fluwelen revolutie) toen hij een Russische tank, die symbool stond voor de bevrijding van Praag in 1945, roze schilderde (foto). Op een spandoek dat hij erop hing stond 'Trojaans paard'. Beroemd zijn ook de enorme zwarte baby's met de waterhoofden (foto) die Cerný maakte toen Praag in 2000 culture hoofdstad van Europa was. Enkele van deze baby's zijn tegenwoordig te bezichtigen te Middelkerke in België.

Labels: , ,