maandag 18 augustus 2008

Time sharing

Stel je voor: je loopt in Malta op straat en wordt plotseling aangesproken door een keurig uitziende man. Hij overhandigt je een kraskaart waarmee je een prijs kunt winnen. Je wint een prijs en de man nodigt je uit een drankje te gaan drinken en de prijs op te gaan halen… En voor je het weet staat je handtekening onder een contract voor ‘time sharing’ of een ‘holiday club’. Via zo’n contract betaal je jaarlijks een bepaald bedrag voor een stuk vastgoed, waar je dan een deel van het jaar gebruik van mag maken.

De aanbieders van dergelijke producten selecteren toeristen die aan het genieten zijn van hun vakantie. Bij voorkeur niet de meest vermogende, maar mensen die het eventueel wel zouden kunnen opbrengen de maandelijkse termijn voor het time share-product te voldoen. De mensen worden middels een gelikt toneelstukje – er zijn tig varianten op het hierboven genoemde voorbeeld - in de val gelokt om te tekenen voor een laag bedrag per maand. Bij thuiskomst blijkt dan echter dat er ook een vermogen aan servicekosten, onderhoudskosten en administratiekosten moet worden betaald en dat er in de termijn ook een bedrag voor vliegtickets en autohuur is opgenomen in het contract. Een contract waar je bovendien bijna nooit meer van afkomt. Het bedrag dat gedupeerden moeten betalen loopt gemakkelijk op tot duizenden euro’s per jaar. Veel mensen zien hier helemaal niets van terug, want wie gaat er in de vakantie nou in een bungalow zitten waarmee hij/zij is opgelicht?

Ons advies is om tijdens de vakantie nooit iets te ondertekenen waarvan je niet 100% zeker bent dat je het wilt en geloof ons, je wilt het niet. Wanneer je door hebt dat je in een toneelstukje bent beland kun je er het beste direct uitstappen, ook al lijkt dat in de situatie onbeschoft. Want de oplichters weten gewoon dat je correct blijft en spelen daar handig op in. Op een gegeven moment geven ze je het gevoel dat je echt heel onbeleefd, of een armoedzaaier, bent als je niet direct tekent. Wat ons, en iedereen op Malta die blij is met toeristen, betreft mag u zelfs heel onbeschoft zijn, zodra u door hebt dat u wordt getruct.

Teken levert alleen maar ellende op; teken dus nooit!

Labels: , ,

0 reacties:

Een reactie plaatsen

Links naar dit bericht:

Een koppeling maken

<< Startpagina