Betalen

Op Malta betaalt men sinds €-day, op 1 januari 2008, met de euro (of ewro, zoals de munt in het Maltees heet). Daarvoor kende Malta een eigen munt. Tot 1983 werd deze het Maltese pond genoemd en vervolgens, tot de invoering van de Euro, de Maltese Lira (lira Maltija. Bij de conversie naar de Euro was een pond of lira ongeveer 2,32 euro waard (andersom heeft een euro de waarde van ongeveer 0,4293 pond). Sinds de invoering van de euro gaat het betalen met contant geld exact zoals wij dat in Nederland en België gewend zijn. Contant geld is het handigste middel om kleine tot middelgrote aankopen mee af te rekenen. Pinnen en contactloos betalen met een bankpas met Maestro-logo is in steeds meer winkels in Malta mogelijk. In kleinere winkeltjes die worden gerund door particulieren en in de horeca buiten toeristengebieden, wordt echter nog vaak contante betaling verlangd. Voor een probleemloos verblijf, is het dus raadzaam om over contant geld te beschikken.

Tussen 1825 en 1972 werd er vooral in Britse ponden (sterling) afgerekend. Daar weer voor bestonden er verschillende munten naast elkaar, waarbij de scudo het meest geaccepteerd was. In de periode tot 1972 kenden de geldende munten geen decimale onderverdeling. Zo was 1 Pond sterling gelijk aan 4 crown, 10 florin, 20 shilling, 60 groat, 240 penny of 960 farthing. Toen in het Verenigd Koninkrijk werd 15 februari 1971 uitgeroepen tot Decimal Day, waarbij de overstap werd gemaakt naar het decimale systeem, bleef Malta de oude indeling nog ruim een jaar gebruiken. Op 22 juni 1972 stapte Malta over op de decimale Maltese pond. Aanvankelijk was de waarde van deze munt gekoppeld aan het Britse pond, maar deze koppeling werd vrij snel losgelaten.

Maltese banken

Pinnen

Het is altijd handig om een kleine hoeveelheid contant geld mee op reis te nemen om de eerste betalingen op het eiland te voldoen. Om vervolgens aan meer contant geld te geraken kan het beste gebruik worden gemaakt van de alom aanwezige pinautomaten. Deze zijn te vinden in het centrum van vrijwel elk dorp waar een bank aanwezig is en in winkelgebieden. In alle toeristische dorpen is zeker één pinautomaat te vinden. De meeste pinautomaten zijn van de Bank of Valletta (BOV), de Engelse HSBC-bank (Hongkong and Shanghai Banking Corporation) of de katholieke APS Bank. Ook bij andere dan de hiervoor genoemde banken is het mogelijk om geld uit de muur te halen. Let er hierbij op dat er een Maestro-logo op de automaat aanwezig is. Alle banken zijn betrouwbaar en accepteren de pinpassen van vrijwel alle Nederlandse en Belgische banken. In steeds meer winkels verschijnen commerciële automaten van bijvoorbeeld Euronet. Het is verstandig deze automaten te weren, omdat hierbij bij een geldopname een provisie wordt gerekend. Pinnen gaat in principe hetzelfde als de wijze waarop het werkt bij de Nederlandse banken. Sommige automaten beschikken zelfs over een keuzemenu waarin voor een werking in het Nederlands kan worden geopteerd. Bij enkele oudere automaten is het soms een beetje lastiger, omdat het systeem is gebaseerd op het Engelse banksysteem. Het is soms een beetje puzzelen om er uit te komen, maar het is de bedoeling dat er een 'cash withdrawal' van het 'credit account' gemaakt wordt. Hoeveel er per dag opgenomen kan worden, is afhankelijk van de thuisbank. Het is mogelijk om tussen de drie en acht transacties per dag te doen en vaak geldt er een opnamelimiet van € 750, - per dag. Voor het pinnen met een bankpas wordt door de bank geen toeslag in rekening gebracht. Contant geld opnemen met een creditcard kost meestal € 4,50. Voor de meeste bankpassen uitgegeven door Nederlandse banken staat de mogelijkheid voor geld opnemen binnen Europa standaard 'aan'. Indien er op eigen verzoek een blokkade voor opname in het buitenland is aangemaakt, is het natuurlijk zaak deze op te laten heffen voor vertrek.

Creditcard

Het betalen met een creditcard is vrij normaal in Malta. Vooral grote bedragen zijn gemakkelijk te voldoen met een creditcard. Voor het huren van een auto of het boeken van een hotelkamer is een creditcard vaak zelfs verplicht. Mensen die niet beschikken over een creditcard, zullen dikwijls een hogere borg moeten neerleggen. Met een creditcard is het tevens mogelijk contant geld op te nemen bij de pinautomaten. Hiervoor wordt 4%, met een minimum van € 4,50 in rekening gebracht. Mastercard, Visa en American Express zijn de meest geaccepteerde creditcards op Malta. Alle creditcards die door de systeembanken of andere verstrekkers van creditcards in Nederland worden uitgegeven, worden in Malta geaccepteerd.

De euromunten

Zoals hierboven gemeld, gebruikt men in Malta sinds 1 januari 2008 de euro. Net als alle andere eurolanden, heeft Malta haar eigen euromunten in omloop gebracht. De afbeeldingen op de euromunten werden op Malta gekozen via een sms-verkiezing in juni 2006. Hierbij kon worden gekozen uit verschillende ontwerpen. Een afbeelding van de doop van Jezus door Johannes de Doper viel hierbij af.

De nationale zijde van de munten van €1 en €2 toont het embleem dat werd gebruikt door de Soevereine Orde van Malta. Gedurende de heerschappij van de Orde over Malta (van het jaar 1530 tot het jaar 1798) werd dit achtpuntige kruis geassocieerd met het eiland en daarom wordt het nu vaak het Maltezer Kruis genoemd. Op de zijkant van de munt van €2 staat meerdere malen 2 afgebeeld met daarbij Maltezer kruizen.

De munten met de denominaties 10, 20 en 50 cent zijn voorzien van het Embleem van Malta; een schild dat een afbeelding van de Maltese nationale vlag toont, met daarboven een muurkroon die de vestingwerken van Malta symboliseert. Langs de linkerzijde van het schild staat een olijftak afgebeeld en langs de rechterzijde een palmtak; vredessymbolen die traditioneel bij Malta horen. Samen vormen zij een krans die aan de basis is verbonden met een lint met de inscriptie Repubblika ta' Malta (Republiek Malta).

De munten van 1, 2 en 5 cent tonen een detail van het prehistorische tempelcomplex Mnajdra, dat gebouwd werd rond 3600 voor Christus op een lage heuvel met uitzicht op de zee.

2 euro

Een Maltese munt met een waarde van 2 euro

1 euro:

Een Maltese munt met een waarde van 1 euro

50 eurocent:

Een Maltese munt met een waarde van 50 eurocent

20 eurocent:

Een Maltese munt met een waarde van 20 eurocent

10 eurocent:

Een Maltese munt met een waarde van 10 eurocent

5 eurocent:

Een Maltese munt met een waarde van 5 eurocent

2 eurocent:

Een Maltese munt met een waarde van 2 eurocent

1 eurocent:

Een Maltese munt met een waarde van 1 eurocent

Mensen die euromunten sparen en andere liefhebbers, kunnen de munten uit Malta verkrijgen via de webwinkel van de Nederlandse munt (knm.nl) te Utrecht. Tevens worden de munten op veilingsites als eBay en Marktplaats te koop aangeboden.

Het ontwerp van de Maltezer 1 en 2-euromunten vormde in bepaalde landen reden voor protest. In islamitische landen wordt het Maltezer kruis namelijk gezien als een symbool van het verzet dat het westen in de Middeleeuwen tegen overheersing van Ottomanen/Islamieten voerde. Het afbeelden van het Maltezer kruis op de euromunten wordt vooral in Turkije gezien als een provocatie. Via stille diplomatie probeert dat land Malta ertoe te bewegen de afbeeldingen op de munten aan te passen. In Malta peinzen ze daar echter niet over.

Google