Excursie naar Sicilië

De vlag van SiciliëDe vlag van Sicilië.

Bij vrijwel elk toeristenbureautje op Malta worden excursies naar Sicilië aangeboden. Malta zelf heeft natuurlijk meer dan voldoende te bieden aan toeristen, maar een bezoek aan Sicilië kan best de moeite waard zijn. Vandaar dat de excursie naar Sicilië toch wordt besproken op deze website.

Sicilië is een groot eiland voor de punt van de laars van Italië. Het eiland telt meer dan vijf miljoen inwoners en is, met een oppervlakte van ongeveer 25.710 vierkante kilometer, groter dan de helft van Nederland. Het eiland is dan natuurlijk ook een stuk groter dan Malta. Dat tijdens een dagexcursie het eiland echt 'ontdekt' kan worden is dus een illusie. Op één dag is het slechts mogelijk een paar topattracties te bezoeken. De vulkaan Etna vormt natuurlijk het hoogtepunt van een bezoek aan het eiland.

De ferry Saint John Paul II komt aan in Valletta

De excursies naar Sicilië worden uitgevoerd door Virtu Ferries. Dit bedrijf vaart met snelle boten vanuit de Pinto Wharf in Valletta naar Pozzallo (en van daaruit door naar Catania). De overtocht duurt ongeveer anderhalf uur. De afvaart vanaf Malta naar Sicilië, die gebruikt wordt voor dagtochten, is om 6:45uur.

Bij het boeken van een excursie naar Sicilië is het handig dat om de transfer van en naar de boot erbij te boeken. Afhankelijk van waar op het eiland verbleven wordt, zal een touringcar om ongeveer 5:30uur de passagiers ophalen bij hun hotel. Deze bus brengt de reizigers naar de haven. Om 6:30uur vertrekken hier de grootste hogesnelheidscatamaran van de Middellandse Zee – de hypermoderne Saint John Paul II (opgeleverd in 2019, lengte 110 meter) of de Jean de la Valette (107 meter) – naar de haven van Pozzallo, wat in het zuiden van Sicilië ligt. De aankomst aldaar is om ongeveer 8:15. Vervolgens vertrekt een touringcar richting de stad Taormina, aan de noordoostkust van Sicilië. De snelweg die gevolgd wordt, loopt voor een groot deel langs de kust. Historische plaatsen als Noto en Syracuse worden voorbijgereden. Nadat de moderne stad Catania is gepasseerd, is aan de linkerzijde bij helder weer de berg Etna te zien.

De ferry Jean de la Vallette naar Sicilië

Na aankomst in Taormina wordt de mogelijkheid geboden het stadje op eigen gelegenheid te bekijken. De op 206 meter hoogte gelegen plaats biedt een prachtig uitzicht over de Middellandse Zee. Rond het begin van onze jaartelling werd in deze plaats een groot amfitheater gebouwd; het Teatro Greco dat momenteel nog steeds wordt gebruikt voor voorstellingen. Ook de hoofdstraat (Corso Umberto) met haar vele winkeltjes is een bezoekje waard.

De vulkaan EtnaDe vulkaan Etna.

Vanuit Toarmina wordt naar de 3.323 meter hoge vulkaan Etna (Mongibello) gereden. De Etna is de hoogste en meest actieve vulkaan van Europa. De laatste wat grotere vulkaanuitbarsting vond plaats in mei van het jaar 2007, maar ook daarna is de vulkaan vrijwel voortdurend actief geweest. Bij de Sylvester-kraters op 2.000 meter hoogte maakt de bus een stop. Deze plek biedt een uitzicht op het meest actieve deel van de vulkaan en haar buitengewoon vruchtbare hellingen.

Na het bezoek aan de vulkaan zit het echte bezoek aan Sicilië er eigenlijk al op. Via wegen door het binnenland wordt weer richting Pozzallo gereden. De rit gaat over enkele spectaculaire hoge bruggen (het Viadotto Irminio en Viadotto Modica) en langs de stad Modica. In Pozzallo vertrekt de boot om 21:30uur. De aankomst op Malta is om ongeveer 23:15uur.

Sicilië is natuurlijk ook bekend vanwege de maffia (Cosa Nostra; onze zaak). De maffia is ontstaan door het omkopen van corrupte opzichters door pachters van landbouwgrond. De opzichters kregen zoveel macht dat zij over het lot van de boeren konden beslissen. Door omkoping konden boeren echter beslissingen van de opzichters beïnvloeden. Veel van de bewoners van Sicilië emigreerden naar de Verenigde Staten, waar een soortgelijk systeem ontstond. Elke wijk werd daar geleid door een familie. Bedrijven in die wijk werden gedwongen beschermgeld te betalen. Deden ze dat niet dan konden ze de soldati van de maffia op de stoep verwachten. Deze kwamen dan ongevraagd verbouwingsdiensten aanbieden. En geloof me, dat was geen pretje! Ook tegenwoordig bestaat de maffia nog op Sicilië. Ze houden zich bezig met prostitutie, afvalverwerking en sigaretten-, wapen- en drugshandel. Daarbij ondervinden zij hevige concurrentie van de maffia uit het zuiden van Italië, waar criminelen uit met name Marokko en het voormalige Joegoslavië de dienst uit maken. Als toerist op Sicilië zul je niet zo snel last krijgen van de activiteiten van maffia. Natuurlijk houdt de maffia zich ook bezig met het toerisme. De maffia is er dus bij gebaat dat er geld binnen komt van toeristen. Negatieve publiciteit kunnen ze daarbij niet gebruiken. Wel wordt op veel toeristische plaatsen het maffiagebeuren commercieel uitgebuit. Daarbij wordt vooral gebruik gemaakt van het mysterieuze gevoel dat de maffia bij veel mensen oproept.

Een dagexcursie naar Sicilië is de moeite waard, mits het weer op de vulkaan Etna goed is. Vaak is de top bedekt met mist, waardoor er echt helemaal niets te zien is. Zoals hierboven al gezegd is, kun je excursies naar Sicilië vrijwel overal op Malta boeken. Betaal voor de excursie plus de transfer vanaf je hotel naar de boot en terug nooit meer dan € 125,-, voor kinderen (reizen gratis met twee volwassenen), ouderen (65+) en jongeren tot 25 jaar € 105,-. Vaak is het voordelig om de excursie samen met een andere excursies in een pakket te boeken. Bij de meeste toeristenbureautjes zijn hiervoor aanbiedingen beschikbaar.

Virtu Ferries heeft een eigen website met informatie over de excursies die ze aanbieden. Deze website kun je bereiken door hier te klikken.

Op de Nederlandstalige website van Richard Colly (hier klikken) kun je een reisverslag van een trip naar Sicilië vinden.

Taal

Op Sicilië spreekt men natuurlijk Italiaans. Hieronder kun je wat Italiaanse woorden met daarbij de Nederlandse vertaling vinden.

NederlandsItaliaans
JaSi
NeeNo
JazekerSi certo
GoedemorgenBuona giorno
GoedenavondBuona sera
GoedenachtBuona notte
HalloCiao
Hoe gaat het met u?Come stai?
Ik heb trekHo fame
Ik heb dorstHo sete
Eet smakkelijkBuon Appetito
Heel goedMolto bene
BedanktGrazie
Een glas wijnUn bicchiere di vino
ProostCin - cin
AlstublieftPer favore
Ik hou van jeTi amo
Tot ziens!Arrivederci

 Google