Floriana (Il-Furjana)

Fra António Manoel de VilhenaAntónio Manoel de Vilhena

Floriana is een stad die als een soort buitenwijk van Valletta fungeert. De grens tussen de hoofdstad en Floriana ligt direct buiten de poort van Valletta. Hierdoor staat de Triton-fontein, waar omheen het oude busstation van Valletta was gebouwd, eigenlijk in Floriana. Floriana telt ongeveer 1.991 inwoners.

Floriana is vernoemd naar de Italiaanse militair constructeur Pietro Paolo Floriana die in het jaar 1636 de fortificaties van Valletta liet uitbreiden tot aan de huidige buitengrens van Floriana. In feite was het echter grootmeester Fra António Manoel de Vilhena (1663 – 1736) die de daadwerkelijke stad liet bouwen. Daarom wordt de stad ook wel Borgo Vilhena en Città Vilhena genoemd. Door het uitbreiden van de fortificaties, kwam Floriana binnen dezelfde muren als Valletta te liggen, maar waar de verdedigingswerken in de hoofdstad vooral bescherming bieden tegen aanvallen vanaf zee, zijn ze in Floriana voornamelijk landinwaarts gericht.

Portes des bombes

Portes des bombesPortes des bombes

De Portes des bombes (Bieb il-Bombi) zijn de oorspronkelijke buitenste poorten die toegang bieden tot Floriana en Valletta. Tegenwoordig telt de poort twee doorgangen, maar toen deze in 1721 in opdracht van grootmeester Fra Ramon Perellos y Roccaful (1637 – 1720) – een jaar na zijn dood – werd gebouwd, bestond er slechts één doorgang. Rondom de poort werd in juni 1798 daadwerkelijk gevochten met de Fransen, die er een doorgang vonden en de hoofdstad innamen. Vanwege het drukke verkeer, werd in 1858 besloten de poort uit te breiden, zodat er twee doorgangen ontstonden. De poort is nog steeds erg herkenbaar aanwezig, al kunnen de meeste van de 70.000 voertuigen, die de poorten dagelijks passeren, er tegenwoordig omheen rijden.

Ruim achter de poort ligt de hoofdstraat van Floriana; Triq Sant' Anna. Aan weerszijden van de weg bevinden zich arcaden waarin allerlei winkeltjes en horecagelegenheden zijn gevestigd. Een flinke rij statige palmen vormt de middenberm van de weg die Valletta, en met name het busstation, ontsluit.

Granaries en de St. Publius parochiekerk

St. Publius parochiekerk vanaf de GranariesDe St. Publius parochiekerk

Aan Granaries Square (ook wel St. Publius square of Il-Fosos genoemd) in Floriana werden de voedselvoorraden opgeslagen om Valletta van voedsel te kunnen voorzien in tijden van oorlog. De granaries of fosos zijn ondergrondse, vier meter diepe, belvormige opslagplaatsen die door de Britten werden gebouwd tussen 1847 en 1851. Er werd vooral graan in opgeslagen en dit gebeurde tot ongeveer 1962, toen ze werden vervangen door grote bovengrondse silo's in de haven. Er zouden 191 granaries hebben bestaan in Floriana met een totale inhoud van 61.555 'salms' (een eenheid van ongeveer 230 kilo). Gezamenlijk zou de voorraad graan voldoende zijn geweest om 300.000 mensen drie jaar lang van brood te kunnen voorzien. Tegenwoordig zijn de betonnen deksels nog overduidelijk aanwezig op het plein. Oudere granaries zijn te bezichtigen nabij fort St. Elmo aan de andere zijde van Valletta. Hier zijn nog 39 van 70 exemplaren aanwezig die rond 1665 werden gegraven. En in de citadel van Victoria op Gozo is het zelfs mogelijk om door de granaries heen te lopen.

Aan hetzelfde plein staat de St. Publius parochiekerk. Dit is de grootste kerk van Floriana. De kerk is vernoemd naar Publius Valerius Poplicola. Hij wordt beschouwd als de eerste bisschop van Malta. Hij zou namelijk de apostel Paulus hebben opgevangen, nadat deze schipbreuk had geleden voor de Maltese kust. Zo kon het gebeuren dat Malta het eerste christelijke land van Europa werd. De eerste fundamenten voor de bouw van de kerk werden gelegd op 2 augustus van het jaar 1733. Door problemen met de financiering tijdens de bouw, kon de kerk pas het jaar 1792 worden afgebouwd en in gebruik worden genomen. Het is een voor Malta typische koepelkerk met twee klokkentorens aan beide zijden van de voorgevel. Tijdens zijn bezoeken aan Malta op 18 december 1990 en 9 mei 2001, sprak Paus Johannes Paulus II vanuit de kerk het Maltese volk op het plein toe.

De Sarria-kerk

Een andere bijzondere kerk is de Sarria kerk. Deze is gewijd aan de onbevlekte ontvangenis. De huidige kerk werd in het jaar 1675 gebouwd in opdracht van grootmeester Fra Nicolás Cotoner. Interessant is dat het de enige kerk is die werd ontworpen door de beroemde schilder Mattia Preti. Voor de bouw was de Maltese architect Lorenzo Gafà (1639 – 1703) verantwoordelijk.

Tuinen en monumenten

Het vrijheidsmonument voor the MallHet vrijheidsmonument voor the Mall

In Floriana zijn veel tuinen en open plaatsen aangelegd, waar ruimte is voor tal van standbeelden en monumenten. Recht tegenover de City Gate van Valletta ligt een 400 yards (366 meter) lange tuin die The Mall wordt genoemd. Het is een soort promenade die in 1656 werd aangelegd in opdracht van grootmeester Fra Jean Baptiste de Lascaris de Castellar, zodat de ridders er konden recreëren. Ze speelden er een spel dat pallamaglio / maglio werd genoemd (een oude variant van het croquetspel) en waarvan de naam 'Mall' is afgeleid, net als de Pall Mall in Westminster, Londen overigens. De tuin werd afgezonderd van het gewone volk door een hoge muur, maar tegenwoordig staat er slechts een laag muurtje en is de tuin openbaar toegankelijk. In de tuin staan verschillende standbeelden en recht voor de tuin staat het vrijheidsmonument, dat in 1989 werd geplaatst tijdens de viering van 25 jaar onafhankelijkheid. Daarvoor stond op dezelfde plek overigens een standbeeld van grootmeester Fra António Manoel de Vilhena; de oorspronkelijke naamgever van de stad. Dit standbeeld is nu te bewonderen op een klein plein tussen Triq Sant' Anna en de granaries.

Het kasteel van GibraltarHet kasteel van Gibraltar

De mooiste tuinen van Floriana zijn waarschijnlijk de Sa Maison Gardens, die ook wel de Il-Gnien tal-Milorda-tuinen worden genoemd. Ze liggen in een bastion verdeeld over vijf verdiepingen en kijken uit over de Marsamxetto-haven. In de tuin staan grote palmen en andere bomen, die veelal ter plekke worden gekweekt. Op het laagste niveau hebben allerlei Britse regimenten aandenkens achtergelaten. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om wapenschilden die in de muur zijn uitgehouwen, maar er staat ook een monument dat het Moorse kasteel van Gibraltar moet voorstellen. Het stukje volkskunst werd achtergelaten door het Essex regiment, dat het kasteel van Gibraltar in haar wapenschild heeft. Ook de eeuwenoude Argotti Gardens, St. Philip Gardens zijn het bezichtigen waard.

Veel open plaatsen, zoals pleinen, en parken zijn gebruikt om monumenten te plaatsen. Zo zijn het oorlogsmonument, het Christ the King-monument, het Commonwealth Air Forces-monument, het Vilhena-monument en het Dante-monument te vinden in Floriana. Langs de drukke straten van de plaats staan veel oude huizen van edelen.

Bereikbaarheid

Floriana is met de bus eenvoudig te bereiken. Het busstation van Valletta ligt op loopafstand van de stad. Alle buslijnen met nummer 1 t/m 94 hebben dit busstation als eindpunt. Met een huurauto is het het beste om te parkeren op één van de drie Park&Ride-terreinen en van daaruit te voet of met de pendelbus verder te reizen. De P&R-terreinen zijn te vinden nabij Marsa en Floriana. Wat verder weg ligt P&R Pembroke.GoogleZoeken met Google Foto's zoeken met Flickr Zoeken met Google en Flickr