Wijn

Marsovin Chardonnay WhiteWijn.

Malta produceert een aantal uitstekende wijnen. Nou beweert men dat in elk land waar de zon regelmatig schijnt en waar regelmatig toeristen komen, maar in Malta is het werkelijk zo! Er bestaan zo'n 70 wijngaarden op Malta. Gezamenlijk beslaan die een oppervlakte waarin de stad Valletta ongeveer zes keer zou passen. Wijnen die worden geproduceerd zijn vaak gemaakt van bij ons bekende druiven, zoals Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Moscato en Syrah. Ook zijn er wijnen van lokale druiven, zoals Gellewza en Ghirghentina. De meeste van de wijnen hebben een stevig karakter en zijn vol van smaak.

De productie van wijn rond de Middellandse Zee, bestaat al ruim 4000 jaar. Natuurlijk werd er toen ook al op Malta wijn geproduceerd. Door de ideale ligging van Malta, wat betreft de wijnproductie, kon men de wijndruiven al aan het begin van augustus plukken. Veel eerder dan in de noordelijker gelegen landen. Daardoor beschikte Malta over een belangrijk ruilmiddel om te verhandelen met andere landen.

De grootste producenten van wijnen op Malta zijn Meridiana, Marsovin en Delicata Wines. De wijnen van deze fabrikanten worden steeds meer verkocht door heel Europa. Vooral naar Engeland wordt veel geëxporteerd, terwijl een beperkt aantal Nederlandse slijters de wijnen ook op de plank heeft staan (of liggen). Gasten in de Maltese horeca kiezen vaak voor een fles lokale wijn. Meestal zijn deze afkomstig van Marsovin of Delicata. Mooie bijkomstigheid is dat deze wijnen zeer betaalbaar zijn!

De meeste druiven die Marsovin en Delicata gebruiken bij de productie van de wijn, komen niet van Malta zelf. De druiventrossen worden veelal gekoeld vanuit Italië geïmporteerd. Voor de heel goedkope wijnen wordt zelfs alleen het sap of de most ingevoerd, waarna er in Malta wijn van wordt geproduceerd. Meridiana gebruikt bij de productie wel uitsluitend druiven van Malta. Marsovin (een familiebedrijf dat in 2019 haar honderdjarig bestaan vierde) heeft ook exclusievere wijnen. De premium wijnen van enkele wijngaarden, worden opgeslagen in de een wijnkelder, nabij de fabriek waar de grote productie plaatsvindt. Deze kelders werden ruim 400 jaar geleden aangelegd door de ridders en worden voornamelijk gebruikt voor de opslag van 220 eikenhouten vaten met wijn. Daarnaast liggen er flink wat dure flessen stof te trekken.

Het is mogelijk om een rondleiding met een gids te maken bij een wijnmakerij. Veelal moet hiervoor vooraf gereserveerd worden:

  • Bij Delicata kan via een webformulier een afspraak worden gemaakt voor een bezoek. Dat kan op deze pagina.
  • De 400 jaar oude wijnkelders van Marsovin te Marsa kunnen worden bezocht. Ook hiervoor dient vooraf een afspraak worden gemaakt. Dat kan via deze pagina. Na afloop is er ruime gelegenheid om verschillende wijnen te proeven.
  • Het Meridiana Wine Estate, gelegen tussen de wijnvelden te Ta' Qali, kan met een bezoekje worden vereerd. Een rondleiding kan worden geregeld via de website van de wijnproducent. Tijdens kantooruren zijn passanten echter ook welkom om de wijngaard te bezoeken. Er kan ter plekke wijn worden aangekocht.

Her en der op Malta en Gozo zijn wijnwinkels en proeflokalen ingericht waar verschillende wijnen kunnen worden geproefd. Vaak worden hierbij typisch Maltese hapjes geserveerd. Het is erg leuk om hier aan mee te doen.

De douane van de landen binnen de Schengenzone staat toe dat negentig liter Maltese wijn voor eigen consumptie accijnsvrij mag worden vervoerd binnen de Europese vrijhandelszone. Dat is natuurlijk veel meer dan mensen met het vliegtuig mee kunnen nemen. Daarbij dient gezegd te worden dat de Maltese wijn in situ toch het beste smaakt!

De bekende Maltese wijnproducenten beschikken over websites. Deze zijn te bereiken via onderstaande links:



Google