Il-Qala (Gozo)

De kerk van Qala

Qala is de meest oostelijke gelegen plaats op het eiland Gozo. De plaats ligt op ongeveer zes kilometer ten oosten van Victoria en telt ongeveer 1.858 inwoners. De naam Qala betekent Haven. En dat heeft eigenlijk betrekking op de haven van het nabij gelegen Mgarr.

De plaats waar Qala ligt wordt al ruim 6.000 jaar bewoond. Er zijn resten gevonden uit de Punische periode. Ook zijn er verschillende zaken ontdekt uit de Megalithische tijd. Een aantal wagensporen uit die periode zijn aangetroffen, zoals bij Is-Sidra, waar een spoor met een lengte van ruim zestig meter ligt. Tijdens de vroege Middeleeuwen had Gozo veel last van plunderaars. Door de komst van de ridders van de Johannieterorde kwam hier een eind aan. Zij bouwden enkele verdedigingswerken zoals as it-Trunciera (St. Anthony's Battery) in het jaar 1732. Ook werd de kust beschermd door een aantal verdedigingswerken die Fougasse genoemd worden. Hier werd munitie opgeslagen. Vanuit de fougasse kon direct op de vijand worden geschoten. Op de uiterst oostelijke punt van Gozo is de Isopu Tower (it-Torri ta' Isopu) te vinden. Deze toren werd door de ridders gebouwd in 1667 en is de enige toren waar vandaan op de Franse vloot werd geschoten, toen de Fransen in 1798 succesvol poogden het land in te nemen.

De kerken

De st. Joseph-parochiekerk van Qala, werd gebouwd tussen de jaren 1882 en 1889 en staat in het centrum van de plaats. De oude kerk stond een stuk uit het centrum en werd al in de late zestiende eeuw gebouwd. De barokke kerk is natuurlijk prachtig beschilderd aan de binnenzijde en is afgewerkt met een enorme hoeveelheid bladgoud. In de wijk 'Tal-Blat' staat ook de kerk voor de onbevlekte ontvangenis die ook wel Il-Madonna tal-Blat wordt genoemd. Deze kerk werd gebouwd in 1770 en biedt een prachtig uitzicht over de omgeving en Comino. Volgens de overlevering is de kerk zo gebouwd dat mensen op Comino tijdens zwaar weer toch de mis konden volgen en daarvoor niet de gevaarlijke overtocht naar Gozo hoefden te maken.

Windmolens

In Qala staan twee windmolens, waarin vanaf de negentiende eeuw graan werd gemalen. De Ta' Randu-windmolen werd gebouwd in 1853 en werd gebruikt om graan te malen tot 1977. Deze windmolen wordt gezien als één van de best bewaarde windmolens van de hele republiek Malta. De andere windmolen, genaamd Ta' Sufa, werd eveneens halverwege de negentiende eeuw gebouwd, maar verkeert momenteel in slechte staat.

Een bezoek

Hoewel de bevolking van de plaats vroeger voornamelijk in de landbouw en visserij werkzaam was, is de plaats tegenwoordig redelijk ingesteld op toeristen. Er zijn diverse restaurantjes (waaronder het Nederlandse restaurant Tad-Dutch) en barretjes. Ook zijn er souvenirshops en enkele andere winkeltjes. Onder de bevolking van Qala is het strand van Hondoq ir-Rummien erg populair. Dit kleine zandstrandje ligt ten zuiden van Qala tegenover het eiland Comino. Het strandje is ideaal voor snorkelaars en beginnende duikers. In de zomers is het mogelijk om hier tot laat in de avond te verblijven.

De kust rond Qala is vooral erg rotsachtig. Op slechts een paar plaatsen is het land te betreden vanaf de zee of andersom. Er is erg veel natuur rond de plaats en in het landschap staan verschillende historische overblijfselen. Mede daardoor is het wandelen in de omgeving erg populair onder toeristen. Langs de kust kunnen op verschillende plaatsen zoutpannen worden gevonden, waarvan sommigen tegenwoordig nog gebruikt worden voor het winnen van zout uit zeewater.

Bereikbaarheid

Vanaf de veerboot vanaf het hoofdeiland Malta is Qala gemakkelijk te voet te bereiken. De te lopen afstand vanuit de haven in Mgarr bedraagt ongeveer anderhalve kilometer. Met de bus is de plaats eveneens rechtstreeks te bereiken vanuit Mgarr. Hiervoor kan gebruik worden gemaakt van buslijn 303, welke de plaats tevens met Victoria verbindt. Met een huurauto is Qala gemakkelijk te bereiken vanuit Mgarr. Vanaf veerboot wordt de steil stijgende weg niet naar links gevolgd, maar gaat de rit boven rechtdoor en rechtsaf. Vervolgens gaat de route bij de eerste kruising buiten de bebouwde kom rechtsaf. Vervolgens wordt na 600 meter het centrum van Qala bereikt. Vanuit de richting Victoria kan het beste via Nadur naar Qala worden gereden.GoogleZoeken met Google Foto's zoeken met Flickr Zoeken met Google en Flickr