Marie-Louise Coleiro Preca

Marie-Louise Coleiro PrecaMarie-Louise Coleiro Preca

Marie-Louise Coleiro Preca was tussen 4 april 2014 en 4 april 2019 de negende president van Malta. Ze was de opvolger van George Abela die de min of meer ceremoniële functie in de vijf jaar daarvoor vervulde. Coleiro Preca werd geboren op 7 december 1958 en was dus 55 jaar toen ze werd ingezworen. Daarmee was ze de jongste Maltese president ooit. Ze was niet de eerste vrouw die de functie bekleedde, want eerder deed Agatha Barbara (1923 – 2002) dat. Zij was president van 15 februari 1982 tot 15 februari 1987.

Coleiro Preca werd geboren in de plaats Qormi. Ze ontving haar opleiding aan de basisschool San Ġorġ in Qormi, de Maria Regina middelbare school in Blata l-Bajda (Hamrun) en aan de school voor hoger beroepsonderwijs te Msida. Later studeerde ze aan de Universiteit van Malta (L-Università ta' Malta) en deed aldaar een bachelor recht en humanistiek. Ze behaalde een diploma als notaris.

Al op zestienjarige leeftijd werd ze actief binnen de politiek voor de Labour Party (Partit Laburista / arbeiderspartij). Na haar opleiding maakte ze hier haar werk van. Ze bereikte uiteindelijk de functie van algemeen secretaris van de partij. Een post die ze van 1982 tot 1991 vervulde. Daarnaast was ze in andere bewegingen binnen de partij actief. Zo was ze betrokken bij de jeugdsectie, bij de vertegenwoordiging van vrouwen en het weekblad van de partij (Il-Ħelsien).

Vanaf 1998 was Coleiro Preca actief als parlementslid voor de Labour Party. In haar portefeuille bevonden zich onder andere sociale zaken, toerisme en Air Malta. Een groot gedeelte van de periode als parlementslid zat de Labour Party in de oppositie. Vanaf 2008 functioneerde ze daarom als schaduwminister voor sociale zaken. Vanaf 1998 was ze tevens lid van de permanente comité voor sociale zaken. Nadat Alfred Sant in 2008 het partijleiderschap opgaf, besloot ze zich kandidaat te stellen voor de vacante functie. Ze verloor die verkiezing echter.

Op 11 maart 2013 begon Coleiro Preca aan de functie van minister van gezinszaken en sociale solidariteit. Ze maakte hierbij een begin aan hervormingen en ontwikkelde sociale strategieën. Zo moest de sociale huisvesting verbeteren en veel bureaucratie bij het aanvragen van uitkering worden afgeschaft middels automatisering. Op 29 maart 2014 moest ze haar functie echter al weer opgeven, omdat ze eerder die maand akkoord was gegaan met haar nominatie voor president. Op 4 april 2014 werd ze ingezworen voor een termijn van vijf jaar. Het is gebruikelijk dat daarna een nieuwe president wordt gekozen.

Ook tijdens het presidentschap houdt Coleiro Preca zich bezig met sociale zaken en richt ze her en der fondsen op om de gelijkheid binnen de maatschappij te bevorderen en de zwakkeren te steunen.

Marie-Louise Coleiro Preca is getrouwd met Edgar Preca. Samen hebben zij een dochter.Google