Ta' Kerċem (Gozo)

Dorpsgezicht KercemDorpsgezicht Kercem

Kercem is een plaats op het eiland Gozo. De plaats telt ongeveer 1.762 inwoners en ligt op ongeveer een kilometer ten westen van Victoria. Het dorp werd waarschijnlijk genoemd naar een familie die er in de vijftiende eeuw woonde.

Kercem en de omgeving werden al lang geleden bewoond. De heuvel genaamd Il-Mixta zou al 7.000 jaar geleden bewoond zijn geweest. Ook zou uit opgravingen nabij de plaats blijken dat er enkele Romeinse badhuizen in de omgeving hebben gestaan. Voor de rest is er weinig bekend over de geschiedenis van Kercem voordat de ridders van de Johannieterorde zich er vestigden. Zij gebruikten de vallei van Lunziata (langs de weg van Victoria naar Kercem) als jachtgebied.

Natuurlijk bezit de plaats een eigen parochiekerk. Deze is gewijd aan zowel Sint Gregorius aan Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand. Het is daarmee de enige kerk op Gozo die gewijd is aan twee heiligen. De kerk werd gebouwd in het jaar 1851 op de plek waar vanaf 1581 een kapel stond. Grappig is dat er in Kercem ook een festa (dorpsfeest) is in de winter. Dit is vreemd, omdat in de rest van Malta alleen in de zomer festas worden gevierd. Ook buitenwijk Santa Lucija heeft een eigen kerk. De eerste kapel in het dorp stond er al in het jaar 1575.

Aquaduct nabij KercemAquaduct nabij Kercem

Wat voor Gozo uniek is, is dat er in de omgeving van Kercem (ongeveer anderhalve kilometer naar het westen), op ongeveer 148 meter boven de zeespiegel, een meertje ligt. Dit door mensen aangelegde zoetwatermeertje wordt L-Ghadira ta' San Raflu (het meer van Sint Rafael) genoemd en er leven dieren als schildpadden, kikkers en eenden in. Iets ten noorden van Kercem (langs de weg van Victoria richting Għarb) staat een aquaduct dat tussen 1839 en 1943 door de Britten werd gebouwd.

Het gebied ten westen van Kercem's dorpswijk Santa Lucija en het Ghajn Abdul-plateau zijn zeer geschikt om in te wandelen. Het is het spectaculairste wandelgebied van Gozo. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk een wandeling te maken naar Ras il-Wardija (Wardija point). Hier bevond zich een Punische nederzetting waar momenteel nog wat resten van te zien zijn. Langs de kust in de omgeving liggen indrukwekkende kliffen.

Kercem is vanuit Mgarr (waar de veerboot vanaf Malta aankomt) te bereiken met de bus. Daarvoor moet eerst met buslijn 301 naar Victoria gereisd worden, waarna een overstapt op buslijn 313 in westelijke richting nodig is. De afstand van Victoria naar Kercem is ook lopend te overbruggen. Met de huurauto is Kercem wat lastiger te vinden. Het is het beste om vanuit Mgarr naar Victoria te rijden en aldaar goed op de richtingaanwijzers te letten. Vlak na het centrum van Victoria buigt de weg enigszins linksaf richting Kercem. Wanneer eenmaal de juiste weg gevonden is, is de plaats gemakkelijk te vinden.

De plaats Kercem heeft ook een eigen website. Deze is te bereiken door hier te klikken.GoogleZoeken met Google Foto's zoeken met Flickr Zoeken met Google en Flickr