Hamrum (Il-Ħamrun)

Het dorpsplein van HamrunHet dorpsplein van Hamrun

Ħamrun is een plaats in het binnenland van Malta. Het ligt op slechts enkele kilometers ten zuidwesten van Valletta. Aan de zuidwestelijke zijde van Ħamrun ligt Qormi. De plaats telt ongeveer 8.954 inwoners en is genoemd naar een familie. Het motto van de stad is Propera augesco wat 'snel gegroeid' betekent. Dat slaat weer op het feit dat de plaats zich eerst nauwelijks ontwikkelde, maar vervolgens binnen korte periode tot een flinke omvang uitgroeide.

Hoewel de plek waar Hamrun werd gevestigd al eerder werd bewoond, werd er pas rond het jaar 1500 een echte plaats gesticht. Het werd destijds Ta' Braksja genoemd. Rond het jaar 1931 bereikte de plaats qua omvang haar hoogtepunt. Hamrun telde toen maar liefst 22.086 inwoners. In Hamrun zijn verschillende kerken te vinden. De mooiste daarvan is de San Gejtanu kerk, welke een koepel heeft die aan de binnenzijde prachtig beschilderd is. De kerk werd geopend in 1875 en de koepel werd er in 1955 op gezet. Ook zijn in Hamrun delen van het Wignacourt aquaduct te vinden. Hamrun was belangrijk bij de opbouw van de enige spoorlijn die over het eiland liep van 1883 tot 1931. Deze spoorlijn liep van Valletta naar Mdina. Zaken die herinneringen aan de oude spoorlijn zijn in Hamrun alleen nog te vinden wanneer er heel goed gezocht wordt. Het oude stationsgebouw huisvest tegenwoordig de scoutinggroep van de plaats.

De San Gejtanu-kerkDe San Gejtanu-kerk

Hamrun is een commercieel centrum. Er zijn veel winkeltjes en er zijn veel bedrijven in de plaats gevestigd. Zo is er onder andere de enige zuivelfabriek van Malta te vinden. Ook de brouwerij waar het Maltezer pils, Cisk, werd gebrouwen staat in Hamrun. Tegenwoordig wordt het bier echter gebrouwen op het Mriehel-industrieterrein te Birkirkara.

De bewoners van Hamrun zijn erg fanatiek in het verdedigen van de naam en faam van hun plaats. In de eerste plaats doen zij dat natuurlijk tijdens de festas die ze organiseren. Daarnaast doen ze dat niet minder fanatiek tijdens de wedstrijden van hun voetbalclub, de Ħamrun Spartans. In het verleden kregen ze daardoor bijnamen waarmee ze werden uitgemaakt voor messentrekkers en moordenaars, zoals Tas-Sikkina (messendrager) en Ta' Werwer (de engerds).

Hamrun is gemakkelijk te bereiken met de bus vanuit Valletta. De buslijnen 41 51 52 53 58 61 62 63 en 64 gaan door het centrum van de plaats. Ook met een huurauto is de plaats gemakkelijk te bereiken. Het ligt langs de weg van Valletta richting Mdina.GoogleZoeken met Google Foto's zoeken met Flickr Zoeken met Google en Flickr