Ix-Xaghra (Gozo)

Xaghra is een plaatsje met ongeveer 3.978 inwoners dat centraal in het noorden van het eiland Gozo ligt. Het ligt op iets minder dan vier kilometer ten noordoosten van Victoria op een heuvelrug.

Het verleden van Xaghra

De plaats waar Xaghra ligt is één van de eerst bewoonde plekken op Gozo. Al in de prehistorie waren er nederzettingen in de omgeving. Onder andere de megalithische tempels van Ġgantija zijn in de plaats te vinden. En er zijn meer belangrijke vondsten gedaan uit de tempelperiode, zoals het Tal-Qacca Hypogeum (Gozo Stone Circle). Dit is een soort ronde begraafplaats van steen met een omtrek van ongeveer 120 meter, waarvan 26 meter nog overeind staat. Ook zijn er verschillende grotten en catacomben ontdekt, waarin archeologen prehistorische voorwerpen vonden. De tempel, het hypogeum en de grotten zijn toegankelijk, maar andere bouwwerken zijn dermate verwaarloosd dat ze het bezichtigen niet meer waard zijn.

Tijdens de Middeleeuwen had Gozo zwaar te lijden onder aanvallen van plunderaars. Regelmatig werden mensen gevangen genomen om elders als slaaf te werk te worden gesteld. Door de angst die leefde onder de bevolking, ging men zich steeds meer centraal op het eiland vestigen rondom de stad Rabat (het huidige Victoria). Later werden de bewoners van Gozo zelfs verplicht hun nachten door te brengen binnen de citadel van Rabat. Nadat die verplichting werd opgeheven, begonnen de mensen zich weer in Xaghra vestigen. De plaats groeide vanaf toen erg snel en is momenteel voor Gozotiaanse begrippen een vrij grote plaats.

Bezienswaardigheden

De parochiekerk van XaghraDe parochiekerk van Xaghra

De eerste steen van de parochiekerk van Xaghra werd gelegd op 2 oktober 1815. Deze kerk werd gebouwd op de plek waar tot dan toe een kerk uit 1688 stond. De kerk is gewijd aan de Maria-Geboorte. Het uiterlijk van de kerk is typisch Maltees, met de twee klokkentorens in de façade en een koepel als dak. De binnenkant is prachtig gedecoreerd. Er is hierbij flink wat marmer gebruikt. Bovendien zijn wanden en plafonds schitterend beschilderd en zijn er de ramen voorzien van fraai gekleurd glad.

In het centrum van Xaghra bevinden zich twee druipsteengrotten; L-Ghar ta' Ninu en L-Ghar Ta' Xerr. Deze grotten zijn gelegen onder woonhuizen, maar de stalagmieten en stalactieten zijn te bezichtigen door het publiek. Het gaat hierbij absoluut niet om de mooiste grotten die er bestaan, maar toch is het leuk om binnen even een kijkje te nemen.

De oude windmolen

De Ta' Kola windmolenDe Ta' Kola windmolen

In de oude windmolen genaamd il-Mithna ta' Kola is een folkloristisch museum gevestigd. De molen werd gebouwd in het jaar 1725 in opdracht van grootmeester Fra Antonio Manoel de Vilhena. De molen beschikt nog over het oorspronkelijke houten binnenwerk, verkeert in zeer goede staat en kan in principe nog gewoon functioneren. De muren van de molen zijn drie meter dik en vijftien meter hoog. Dat bood voldoende bescherming tegen aanvallen van buitenaf. Op Malta worden sinds het jaar 1530 molens gebouwd. De ridders van Malta hadden een monopolie op het bouwen en gebruiken van de molens. Dit overheidsmonopolie bleef bestaan tot 1838. Op deze wijze verzekerden de ridders zich ervan voldoende meel te hebben voor hun campagnes en bovendien leverde het malen geld op. Naast windmolens (Mintha) waren er ook door ezels voortgedreven molens (Miexi). Tijdens de periode dat de Britten over Malta regeerden, beschikte vrijwel elk dorp één of meerdere molens. De ta' Kola molen in Xaghra werd gebouwd naar Spaans ontwerp. De molen werd gebruikt tot in het jaar 1987 en werd daarna gerestaureerd. Tegenwoordig is er dus een museum in het gebouw gevestigd. Het is een zeer compleet folkloristisch museum. Er zijn veel authentieke materialen en werktuigen te bezichtigen.

Ramla Bay

Ten noordoosten van Xaghra ligt het mooiste strand van Gozo: Ramla Bay. Dit strand is zeer populair onder zowel de lokale bewoners van Gozo als de toeristen. Midden op het strand staat een beeld van de maagd Maria op een grote witte sokkel. Dit standbeeld werd in de negentiende eeuw opgericht door een visserman. Hij toonde daarmee zijn dankbaarheid aan Maria die ervoor zou hebben gezorgd dat hij een storm op zee overleefde. Iets ten westen torent Calypso's cave boven het strand uit. Dit is een grot waarin volgens een Griekse mythe de nimf Calypso de held Odysseus gevangen hield. Het strand ligt op een loopafstand van ongeveer 40 minuten van Xaghra. Met behulp van bus 322 (halte Ramla) wordt de loopafstand tussen het dorp en het strand flink verkort.

Bereikbaarheid

Xaghra is gemakkelijk te bereiken met de bus vanuit Victoria. De lijn 307 heeft verschillende haltes in de plaats op de route liggen. Reizigers die vanaf Mgarr (waar de veerboot vanaf Malta aankomt) met de bus naar Xaghra willen, kunnen gebruik maken van de bussen op lijn 322, die rechtstreeks naar de plaats rijden. Met een huurauto kan vanaf Mgarr het beste in westelijke in de richting naar Victoria worden gereden. Op de rotonde bij Xewkija kan vervolgens naar rechts worden afgeslagen richting Xaghra.GoogleZoeken met Google Foto's zoeken met Flickr Zoeken met Google en Flickr